Τα Εξάρχεια Είναι Τα «Σφακιά» Των Αθηνών - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

05 Ιουνίου 2021

Τα Εξάρχεια Είναι Τα «Σφακιά» Των Αθηνών

 Οσοι έχουν πάει διακοπές στην Κρήτη αναπολούν τις στιγμές που περάσαν, τα τοπία, τις βουτιές στα καταγάλανα νερά, τη διασκέδαση, αλλά και το φαγητό. Και τις ρακές. Οσοι επιστρέφουν στην Αθήνα έχουν τη δυνατότητα να «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους, τουλάχιστον όσον αφορά τις γεύσεις, και τις ρακές, στη «μικρή Κρήτη» της πρωτεύουσας που βρίσκεται στα... Εξάρχεια, όπου γύρω γύρω από την πλατεία το τελευταίο διάστημα ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο τα μαγαζιά που προσφέρουν τι άλλο; Κρητικούς μεζέδες.


Βόλτα στα Εξάρχεια και συγκέντρωσε τους εκπροσώπους της Κρήτης στα Εξάρχεια για να μάθετε πού θα βρείτε την καλύτερη ρακί και το καλύτερο απάκι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

eksarxeia-660_0


Η Κρήτη
Το μαγαζί: Από τη Σητεία πήγαν στη Γερμανία και το 1989, ο κ. Χρήστος και η κα. Κατερίνα ήρθαν στην Αθήνα για να δοκιμάσουν την τύχη τους. Κάπως έτσι, στην οδό Βερανζέρου, στην πλ. Κάνιγγος, άνοιξε η Κρήτη που –όπως δηλώνει και το όνομά της- πρόκειται για ένα μαγαζί το οποίο τιμά την αυθεντική, κρητική κουζίνα. Οι δυο τους, μαζί με τις κόρες τους Πηνελόπη και Γωγώ, εξυπηρετούν κάθε μέρα με χαμόγελο, όλους εμάς που συρρέουμε στο «μυστικό της Κάνιγγος» με γεύσεις από την πατρίδα τους. Όλα τους τα προϊόντα είναι απευθείας από την Κρήτη. Τα περισσότερα από τη Σητεία, ενώ το κρασί τους από τη μονή Τοπλού. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις παρεΐστικα αυτοσχέδια γλέντια που θα σε μεταφέρουν μονομιάς από τη βαβούρα του κέντρου σε ένα κρυμμένο ρακάδικο σε κάποιο χωριό της Κρήτης. Οφείλω να σας προειδοποιήσω πως ειδικά τις τελευταίες μέρες της εβδομάδας ο κόσμος είναι πολύς, οπότε ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια κράτηση.

kriti-eksarxeia-1

Τι τρώμε-πίνουμε: Με υλικά αποκλειστικά και εκλεκτά διαλεγμένα από συνεταιρισμούς της Κρήτης, προτείνονται ανεπιφύλακτα το συκωτάκι με μέλι, τα χειροποίητα ντολμαδάκια με ξύγαλο Σητείας, το κατσικάκι τσιγαριαστό και τα τοματάκια γεμιστά με πικάντικο τυρί. Φυσικά όλα αυτά με τη συνοδεία άπειρης σπιτικής ρακής ή κρασιού από τη μονή Τοπλού της Σητείας. Αυτά και πολλά άλλα στην Κάνιγγος, με την κρητική οικογένεια έτοιμη να σας τρελάνει.

kriti-eksarxeia-2

Η Κρήτη, Βερανζέρου 5, Ομόνοια, τηλ. 210 382 6998

(Οι) Συμπέθεροι
Το μαγαζί: Σε κάθε παραδοσιακό γάμο, αυτό που περιμένουμε άπαντες, είναι το γλέντι. Γι' αυτό, υπεύθυνοι είναι οι συμπέθεροι. Φέρνουν ό,τι καλύτερο υπάρχει για χάρη των παιδιών τους και έτσι καταλήγουμε να τρώμε απίστευτα παραδοσιακά πιάτα, που θυμόμαστε μέχρι την επόμενη αντίστοιχη συνάντηση. Εκεί βασίζεται και η ονομασία του παντοπωλείου, που άνοιξε ο Ηρακλειώτης Θανάσης Βρεττάκης το 2001, στην οδό Στουρνάρη.

kriti-eksarxeia-9

Εκεί δεν βρίσκεις μόνο κρητικά προϊόντα, αλλά ό,τι βρεις είναι ειδικά διαλεγμένο και εξαιρετικά δυσεύρετο. Παραδοσιακά τυριά, όπως παλαιωμένη γραβιέρα, τουλουμοτύρι –παστό τυρί-, ξινόχοντρο, ένα είδος τραχανά με σιτάρι ολικής αλέσεως και ξινόγαλο, είναι μερικά από τα προϊόντα που θα βρεις στα ράφια του μικρού αυτού μπακάλικου. Επίσης, ο κ. Θανάσης μας φέρνει και βότανα που αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού και φυτρώνουν μόνο εκεί. Δίκταμο ή αλλιώς έρωντας, ένα βότανο που θα βρεις μόνο στην Κρήτη με έντονες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως και μαλοτήρα, το κρητικό τσάι του βουνού. Προϊόντα μοναδικά για να θυμούνται οι κρητικοί της ρίζες τους και για να φέρνουμε εμείς την Κρήτη στις κουζίνες μας.

kriti-eksarxeia-10

(Οι) Συμπέθεροι, Στουρνάρη 14, τηλ. 210 383 661

Δείτε τι μπορείτε να γευθείτε στο Σαρακήνικο, στο Ρακουμέλ, το Οξο νου, το Σαλίγκαρο και στο Αντέστε, και πού θα τα βρείτε στο Popaganda.gr.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............