Ενεργειακή αυτονομία της Γαύδου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

09 Ιουνίου 2021

Ενεργειακή αυτονομία της Γαύδου

 Ο ανεφοδιασμός της Γαύδου με καύσιμα έρχεται στο προσκήνιο, καθώς, συζητείται η πρόταση για χωροθέτηση δεξαμενής καυσίμων στο ακριτικό νησί. Η τοπική κοινότητα της Κρήτης ανέδειξε και μετέφερε στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων τα αιτήματα αλλά και τα προβλήματα που εντάθηκαν, μετά και τις περυσινές καταστροφές από την κακοκαιρία. 


Εκτός των άλλων, σε σχετική συνάντηση των αρμοδίων εμπλεκομένων επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας δεξαμενής καυσίμων, προκειμένου, το ακριτικό νησί να έχει αυτονομία αλλά και η τροφοδοσία του με καύσιμα να γίνεται με ασφάλεια, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες. Δεδομένης της ολοένα και μεγαλύτερης επισκεψιμότητας της Γαύδου, σε συνδυασμό με τις προτάσεις για υδατοδρόμιο στο νησί, το ζήτημα των καυσίμων έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο. Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, που θα δώσουν λύση σε μια εκκρεμότητα πολλών ετών για την Γαύδο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να εξετάσετε το ως άνω πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες παρεμβάσεων για χωροθέτηση δεξαμενής καυσίμων στη νήσο Γαύδο, προκειμένου το εν λόγω ακριτικό νησί να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία αλλά και η τροφοδοσία του με καύσιμα να γίνεται με ασφάλεια, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες του;

2. Τι σκοπεύετε να πράξετε ως προς το άνω διατυπωμένο αίτημα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όποιων σχετικών ενεργειών σας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, με σκοπό την ενεργειακή και σχετική οικονομική αυτονομία της νήσου Γαύδου;


«Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 5653/5-4-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο, επισυνάπτουμε την ενημέρωση την οποία λάβαμε από την Α.Δ. Κρήτης. Επίσης σας γνωστοποιούμε ότι η αρμοδιότητα αδειοδότησης για τη λειτουργία δεξαμενής καυσίμων στο νησί της Γαύδου ανήκει στη Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης. Σημειώνουμε ότι στην Ερώτηση δεν αποσαφηνίζεται το ζήτημα, επί του οποίου καλείται να τοποθετηθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το οποίο ωστόσο προτίθεται να συνδράμει την οικεία αυτοδιοίκηση αλλά και τους κατοίκους του νησιού στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου αρμοδιότητάς του.

Ο Υπουργός

Σκρέκας Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............