Το συνολικότερο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, υπογραμμίζει το νέο κόμμα των Πράσινων με αφορμή τη διαλεύκανση της δολοφονίας της Καρολάιν.
Η αγανάκτηση για τη βαρβαρότητα του συζύγου-καθ’ ομολογία δράστη είναι εύλογη, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό: η Ελλάδα (και η Κύπρος) έχει σταθερά υψηλά ποσοστά κακοποίησης γυναικών και ενδο-οικογενειακής βίας, ενώ η πανδημία και τα lockdown απλώς επιδείνωσαν καταστάσεις δεκαετιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κύρια αιτία βίαιου θανάτου γυναικών στην Ελλάδα είναι η δολοφονία από σύζυγο, σύντροφο, πρώην σύζυγο ή σύντροφο, ή άλλο κοντινό πρόσωπο.
Οι Πράσινοι θεωρούν απαραίτητη την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με ενδυνάμωση των γυναικών, και απεγκλωβισμό των ανδρών από πρότυπα που απενοχοποιούν τη βία και εμποδίζουν ισότιμες σχέσεις. Παράλληλα καλούν σε ανοικτό δημόσιο διάλογο το πώς θα περιοριστεί η κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών καθώς και η ανησυχητική ενδο-οικογενειακή βία.
Οι καταγγελίες γυναικών από το χώρο του αθλητισμού και των θεαμάτων για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι μάλλον η κορυφή του παγόβουνου μιας κατάστασης που βαραίνει ασφυκτικά τη ζωή πολλών χιλιάδων γυναικών. Οι κατά καιρούς έρευνες δείχνουν ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται μετά από καταγγελίες ή φτάνουν σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου.
Σε άλλες χώρες, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών ξεσηκώνει μαζικές κινητοποιήσεις. Στην Ελλάδα κινητοποιούνται συνήθως πολύ λίγα άτομα, ακόμα και για φρικτά περιστατικά, ενώ η κοινωνική καταδίκη εκφράζεται μόνο στα social media, συχνά υποκριτικά. Ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι όμως ότι σημαντικό ποσοστό - κυρίως ανδρών, αλλά όχι μόνο - μπορεί να ρίχνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την ευθύνη στο θύμα για το τι φορούσε, πώς συμπεριφέρονταν και πώς ζούσε. Πρόβλημα αποτελούν και αρκετές περιγραφές τέτοιων εγκλημάτων στα ΜΜΕ ως «εγκλήματα πάθους» (sic), με τυποποιημένα ρεπορτάζ ότι ο δολοφόνος βρέθηκε "εν βρασμώ ψυχής", ότι (σχεδόν ΠΑΝΤΑ) «μετάνιωσε» ή "δεν κατάλαβε πώς συνέβη".
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, τέλος, στην περίπτωση της Καρολάιν αρκετά ΜΜΕ βιάστηκαν να συνδέσουν την δολοφονία με συγκεκριμένες εθνικότητες μεταναστών, ενισχύοντας ρατσιστικά στερεότυπα και αυτοματισμούς: τελικά ο συγκεκριμένος δολοφόνος φαίνεται να είναι «αξιοσέβαστος» Έλληνας, με καλή κοινωνική και οικονομική θέση. Τα ΜΜΕ που υπέπεσαν σε αυτό το σφάλμα, οφείλουν τουλάχιστον μια συγνώμη και μια επανόρθωση.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουμε να προσκαλέσουμε τους φορείς, την κοινωνία των πολιτών αλλά και τα πολιτικά κόμματα σε ένα δημόσιο ανοιχτό διάλογο γύρω από το πώς θα περιοριστεί η κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών καθώς και η ανησυχητική ενδο-οικογενειακή βία. Η πολιτική οφείλει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα φαινόμενα ενδο-οικογενειακής βίας και γενικότερα κακοποίησης των γυναικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου