Ο Παπά Τζιρίτης - Ταμιωλάκης, ο ξακουστός δρομέας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

06 Ιουνίου 2021

Ο Παπά Τζιρίτης - Ταμιωλάκης, ο ξακουστός δρομέας

 Ο ΠΑΠΑ ΤΖΙΡΙΤΗΣ

Η Ο ΠΑΠΑ ΕΥΑΡΕΣΤΟΣ ΤΑΜΙΩΛΑΚΗΣ
Ο ΞΑΚΟΥΣΤΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ


Ποιός από τους παλαιότερους τουλάχιστον, δεν έχει ακούσει για τον ΠΑΠΑ ΤΖΙΡΙΤΗ καθώς όλοι στην Κρήτη τον είχαν ως πρότυπο και παράδειγμα στην εποχή του.
Ηταν ο καλός οικογενειάρχης,ο σωστός ιερωμένος,αλλά και ένας μεγάλος αθλητής που για την ταχύτητα του μιλούσε όλη η Κρήτη και όλη η Ελλάδα.
Eτρεχε σε αγώνες μαραθώνιου δρόμου.

14724402_1101714726570806_6139894424269736582_n

Καταγωγή από τον Αγιο Γεώργιο Λασιθίου, έζησε και πέθανε στους Κασσάνους Hρακλείου το 1937 σε ηλικία 85 χρονών,όπου ζούσε και είχε κάνει οικογένεια.Λόγω του ότι έπαιρνε μέρος σε αγώνες τέθηκε σε αργία ως ιερωμένος αλλά αυτός συνέχισε και λειτουργούσε σε τρείς εκκλησίες και κατάφερνε μάλιστα την Μ.Παρασκευή να κάνει την περιφορά του επιταφίου και στις τρείς.
Είχε ακούσει ο Τούρκος πασάς των Χανίων για τις ιδιαίτερες ικανότητες του και τον κάλεσε λέγοντας του ότι θα του δώσει ένα μεγάλο ποσό αν καταφέρει να τερματίσει πρώτος σε 'ενα αγώνα δρόμου με ένα δικό του ιππέα πήγε και κατάφερε να βγει νικητής, αυτά και άλλα πολλά έχουν ακουστεί γι΄αυτόν.



ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΠΑ ΕΥΑΡΕΣΤΕ
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΠΑ ΤΖΙΡΙΤΗ 
ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΗΣΕΣ
ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΕΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μ αυτά τα λόγια τον υποδέχτηκε ο Αθηναικός λαός στο Παναθηναικό στάδιο στις 12/11/1900 όταν τερμάτιζε τροπαιούχος στο στάδιο.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τον παπά Τζιρίτη που ακούγονται μέχρι και σήμερα σαν μύθος αλλά είναι αληθινές.
Με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες,κατάφερε να φτάσει στον Αγιο Λουδοβίκο στην Αμερική το 1904 προκειμένου να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες τότε όμως η φήμη του φόβησε τους Αμερικάνους δωροδώκησαν τον Ελληνα πρόξενο και με διάφορα προσχήματα ο παπά Τζιρίτης αντί να λάβει μέρος στους αγώνες βρέθηκε στην φυλακή για 2.5 μήνες μέχρι να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............