Θέρισος - Στη σκιά των επιβλητικών Λευκών Ορέων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Ιουνίου 2021

Θέρισος - Στη σκιά των επιβλητικών Λευκών Ορέων

 Ενα υπέροχο χωριό πνιγμένο στο πράσινο σε κοντινή απόσταση από τα Χανιά, κλέβει τις εντυπώσεις του κοινού με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του, καθώς και την ένδοξη ιστορία του. 


Ο λόγος για το Θέρισο, μόλις 12 χλμ. από το κέντρο των Χανίων, το οποίο προσεγγίζεται από ασφαλτοστρωμένο και ελαφρά ανηφορικό δρόμο, που μαγεύει τους πάντες.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ψηλά πλατάνια και το καταπράσινο τοπίο στο Θερισιανό φαράγγι, με τους επιβλητικούς βράχους και τον ποταμό Κλαδισό να κυλάει παραδίπλα κλέβουν στην κυριολεξία τις εντυπώσεις.

Το χωριό εντοπίζεται σε υψόμετρο 580 μ., με τα Λευκά Όρη να ορθώνονται αγέρωχα ακριβώς από πάνω του. Το Θέρισο είναι φημισμένο για την πλούσια ιστορία του, καθώς αποτέλεσε ορμητήριο για τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Επίσης, στις 10 Μαρτίου 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 1.000 ακόμη αγωνιστές από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν εδώ και κήρυξαν ένοπλο επαναστατικό αγώνα κατά του πρίγκιπα Γεωργίου Β’, προκειμένου να επιτύχουν την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κτήριο όπου στήθηκε το στρατηγείο των αγωνιστών σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, ενώ στην στην πλατεία του χωριού έχει στηθεί ο ανδριάντας του Ελευθέριου Βενιζέλου.





Αυτό για το οποίο φημίζεται το χωριό είναι οι παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν ζουμερά κρεατικά και παραδοσιακά, κρητικά πιάτα, όπως γαμοπίλαφο, λουκάνικο με στάκα, αντικριστό, απάκι κ.ά.


ΠΗΓΗ www.newsbeast.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............