Σας Προτείνουμε Τρόφιμα Για Να Έχετε Υγιή Καρδιά - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Μαΐου 2021

Σας Προτείνουμε Τρόφιμα Για Να Έχετε Υγιή Καρδιά

 Με τον σεβασμό για τη γη και τα αγαθά της ένας ολόκληρος διατροφικός πολιτισμός αναπτύχθηκε στη Κρήτη . Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι από τα παλαιότερα χρόνια , άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κρήτης τρέφονταν με κρητικά προϊόντα κατ αποκλειστικότητα. Προϊόντα από τη μάνα ΓΗ, αγαθά που θα έβρισκε κάποιος μοναχά στη Κρήτη μας…

Ωστόσο, υπάρχουν Κρητικά τρόφιμα που συντελούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με τα βιώματα και τις διατροφικές προτιμήσεις των παλαιότερων.

1


Το ελαιόλαδο
Είναι ο απόλυτος θησαυρός που δίνει η κρητική γη. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει αποτελούν τον απόλυτο σύμμαχο για την καρδιά μας.
Η ανάγκη του οργανισμού μας σε διάφορα οξέα και βιταμίνες μπορούν απόλυτα να αντικατασταθούν από μερικές κουταλιές ωμό ελαιόλαδο. Η σωστή χρήση του ωμού ελαιολάδου και όχι η υπερβολική κατανάλωσή του, συμβάλει στη προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.


Το παξιμάδι
Θεωρείται προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας είτε είναι κριθαρένιο, είτε σικάλεως, είτε σταρένιο. Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αμινοξέα απαραίτητα για τον οργανισμό μας, ενώ ανάλογα με το είδος του παξιμαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγγάνιο και χρώμιο. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του παξιμαδιού είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας και μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών κατά την πέψη.



2

Το σταφύλι
Καθώς και τα παράγωγα προϊόντα του, όπως το κρασί και το πετιμέζι αποτελούν χαρακτηριστικά διατροφικά στοιχεία του κρητικού λαού. Τα πλούσια αντιοξειδωτικά του σταφυλιού μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, οι σαπωνίνες που βρίσκονται στον φλοιό του σταφυλιού μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης κατά την πέψη.

4

Τα καρύδια
Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω3-λιπαρά οξέα, αργινίνη, βιταμίνη Ε, μελατονίνη, αντιοξειδωτικά και δικαίως χαρακτηρίζονται ως «βασιλιάδες» των ξηρών καρπών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών οδηγεί στη μείωση καρδιολογικής προσβολής κατά 50%.


5

Τα μπαρμπούνια
Και γενικότερα τα ψάρια είναι πλούσια σε θρεπτικές αξίες απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα τα 420mg ω3 λιπαρών οξέων που δίνουν τα 100γρ μαγειρεμένων μπαρμπουνιών, συντελούν σε μεγάλο ποσοστό στη προστασία της καρδιακής λειτουργίας.


6


Η γλιστρίδα
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για πολλές παθήσεις. Λόγω της διουρητικής του δράσης μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε ω3 λιπαρά οξέα βοηθάει στη προστασία καρδιαγγειακών προβλημάτων.





7

Τα ρεβίθια
Όπως και όλα τα όσπρια είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες του οργανισμού μας. Όταν μάλιστα τα όσπρια συνδυαστούν και με χόρτα επιδρούν θετικά στην υγεία μας και συγκεκριμένα στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.


8

ΠΗΓΗ: cretagastronomy.maich.gr / ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............