Ραντεβού Με Ένα Βιβλίο Στην Αθιβολή σήμερα Δευτέρα 10 Μάη, στις 7 το απόγευμα. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Μαΐου 2021

Ραντεβού Με Ένα Βιβλίο Στην Αθιβολή σήμερα Δευτέρα 10 Μάη, στις 7 το απόγευμα.

  Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς και το μουσικό καφενείο Αθιβολή, σας καλούν σε μία συνάντηση με το δοκίμιο του Χρήστου Τσαντή για τον Νίκο Καζαντζάκη, σήμερα Δευτέρα 10 Μάη, στις 7 το απόγευμα.

thumbnail_%25CF%2583%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25B4%25CE%25B101


«Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο»... έτσι είχε χαρακτηρίσει ο Ειρηναίος Γαλανάκης τον μεγάλο Κρητικό λογοτέχνη και στοχαστή, και αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου με το οποίο θα ανταμώσουμε για πρώτη φορά φέτος.

Οικοδεσπότες στη συνάντησή μας θα είναι: η φιλόλογος Μαίριλη Κορφιάτη, ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Σήφης Μιχελογιάννης και ο συγγραφέας Χρήστος Τσαντής.

«Το να σηκώσει ανάστημα και να επιλέξει το δρόμο της αναζήτησης – στην εποχή των «αλάθητων» απαντήσεων και των μεγάλων πολιτικών και ιδεολογικών αφηγήσεων – συνιστούσε από μόνο του αυτό το γεγονός μια σπουδαία κοινωνική πράξη, μια γενναία στάση ευθύνης απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό και απέναντι στην κοινωνία».

Το βιβλίο εστιάζει σε ορισμένα στιγμιότυπα της θεωρίας και της πράξης του Νίκου Καζαντζάκη, τα οποία είναι ανοιχτά σε περαιτέρω έρευνα. Ο συγγραφέας στρέφει το φακό του στην Κρητική Ματιά του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας τη συνθετική οπτική του και τη σχέση του με τον Σπινόζα. Παράλληλα, μια συνομιλία με τις θέσεις της Λιλής Ζωγράφου για τη θεωρία περί «ξενών ιδεών» στο έργο του Καζαντζάκη ανοίγει ευρύτερους προβληματισμούς για την πηγή της έμπνευσης, ενώ οι κοινωνικοπολιτικές του αναζητήσεις, η επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων της Ρωσίας, ο διωγμός του στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, καθώς και όσα αναφέρει ο Μενέλαος Λουντέμης για τον Ν. Κ., θίγουν ορισμένες πλευρές της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη που παραμένουν σε έναν βαθμό στη σκιά. Ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο Ειρηναίος Γαλανάκης, στη συγκλονιστική ομιλία που είχε κάνει σε ανύποπτο χρόνο για τον Νίκο Καζαντζάκη, «Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο», “φωτογραφίζει” με τον καλύτερο ίσως τρόπο την προσωπικότητα του μεγάλου λογοτέχνη, ποιητή και στοχαστή.

*Στον χώρο του καφέ τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 και το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Ραντεβού Με Ένα Βιβλίο Στην Αθιβολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............