Πράσινοι Κρήτης: Στηρίζουμε το κίνημα διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων για τους Δασικούς Χάρτες - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Απριλίου 2021

Πράσινοι Κρήτης: Στηρίζουμε το κίνημα διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων για τους Δασικούς Χάρτες

 Στηρίζουμε το κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού μας και όλης της Ελλάδας για τους Δασικούς Χάρτες.


Προστασία του δάσους και των ανθρώπων της υπαίθρου.

Οι δασικοί χάρτες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες. Η προστασία του δάσους είναι επιτακτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την προστασία της βιοποικιλότητας, διότι πάνω της βασίζεται η οικολογική ισορροπία και η διατροφή μας.

Η προστασία του δάσους θα πρέπει να συνδυάζεται με την ενεργό στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου, την ενθάρρυνση της στροφής τους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία σε συνδυασμό με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κόντρα στα σχέδια για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εξορύξεις, ξενοδοχεία και τουριστικά χωριά μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και δάση.

Σημειώνουμε ότι πάνω από το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει στην αγροτική πολιτική, όμως αριστοκράτες (ακόμη κι η βασίλισσα της Αγγλίας και Σαουδάραβας πρίγκιπας!), τσιφλικάδες και μεγάλες εταιρείες κυριολεκτικά λυμαίνονται τα χρήματα αυτά (80% των χρημάτων πάνε στο 20% των αγροτών!). Γι’ αυτό υπάρχει σε εξέλιξη διαδικτυακή διαμαρτυρία για να πάνε τα χρήματα αυτά σε μικροαγρότες και να μπει όριο 100.000 ευρώ στην επιδότηση.

Ο χρόνος που επιλέχθηκε να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, μέσα στην πανδημία, είναι λάθος καθώς επίσης και η προθεσμία που δόθηκε για την κατάθεση ενστάσεων είναι ελάχιστη και η διαδικασία δαπανηρή.

Το πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες δεν είναι μόνο ιδιοκτησιακό, διότι κάποια χωράφια που κάποτε καλλιεργούνταν ή κάποια βοσκοτόπια που τώρα κηρύσσονται δασικά, έχουν ποτιστεί με τον ιδρώτα προγόνων των οποίων τα παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γή τους είτε πολεμώντας για την πατρίδα και πεθαίνοντας είτε μεταναστεύοντας στην πόλη ή σε ξένες χώρες για να επιβιώσουν, όντας εξόριστοι ή αυτοεξόριστοι. Μια Κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της δεν θα προχωρούσε μονομερώς στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών χωρίς να ανοίξει ένα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες για το συνολικό πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης στην ύπαιθρο, την συγκράτηση και τόνωση των πληθυσμών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι δασικοί χάρτες εφευρέθηκαν για να οριοθετούν τα δάση μας, και συνδέονται με την προστασία της φύσης και των τοπίων καθώς βάζουν περιορισμούς σε θέματα χωροθέτησης δραστηριοτήτων. Σήμερα, όμως, ένα τρελό σενάριο γράφεται στα βουνά και στους λόγγους, όπου πυροδοτείται από την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την επικίνδυνη -για το περιβάλον και γενικότερα για τον τόπο- λατρεία για επενδύσεις με κάθε κόστος αλλά και τις διάφορες ιδεοληψίες των λαοπατέρων .

Οι δασικοί χάρτες δουλεύονται τώρα και 40 χρόνια, με τις δασικές υπηρεσίες μονίμως υποστελεχωμένες, όμως η βιασύνη της σημερινής κυβέρνησης να τους κατοχυρώσει σήμερα άρον-άρον είναι απαράδεκτη.

Πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σωστά και να δοθεί ο χρόνος που απαιτείται γι’ αυτό.

Περιφερειακή Οργάνωση Πράσινων Κρήτης


.

Περισσότερες πληροφορίες για τους δημοσιογράφους: 6973692680

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............