Ο Γιάννης Κουράκης στη σύσκεψη με Σκρέκα για τους δασικούς χάρτες - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Απριλίου 2021

Ο Γιάννης Κουράκης στη σύσκεψη με Σκρέκα για τους δασικούς χάρτες

 Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.


Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Κουράκης έθεσε όλα τα βασικά ζητήματα έχουν ανακύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και απασχολούν τόσο τους ΟΤΑ, όσο και επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς αλλά και τους πολίτες της Κρήτης, και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης από πλευράς υπουργείου.

Ανέφερε συγκεκριμένα στον κ. Υπουργό ότι υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα που αφορούν τους ΟΤΑ όπως πχ δημοτικοί δρόμοι, παραλίες, ΧΥΤΑ και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και άλλες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές αλλά και εκτάσεις με τελεσίδικες πράξεις αποχαρακτηρισμού που αφορούν τους πολίτες και δεν έχουν αποτυπωθεί στους χάρτες.

 Τόνισε δε ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει άμεση διόρθωση των λαθών αυτών και έπειτα να υπάρξει εκ νέου ανάρτηση των χαρτών.

Γ. Κουράκης: Να διασφαλιστούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών και των ΟΤΑ

Επεσήμανε επίσης το κρίσιμο θέμα του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Κρήτης, δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστό από την πολιτεία και μετέφερε την έκδηλη ανησυχία που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα αυτό στους πολίτες και τους Δήμους του νησιού μας.

Ο κ. Κουράκης τόνισε στον κ. Σκρέκα ότι πρέπει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε κανένας φορέας της αυτοδιοίκησης αλλά και πολίτης να μην απωλέσει ιδιοκτησιακά δικαίωματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να αποσαφηνιστεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο χαρακτηρισμός μια έκτασης ως δασικής ή μη, δεν επηρεάζει τις επιδοτήσεις προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ενώ ανέδειξε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών που έχει ανακύψει εξαιτίας του φαινομένου της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης της υπαίθρου τα τελευταία χρόνια, που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη χλωρίδα της Κρήτης και κάποιων φυτών (ασπάλαθος) έχουν οδηγήσει στον χαρακτηρισμών μεγάλων εκτάσεων ως δασικών ενώ είναι γεωργικές.

Ο κ. Υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα ετέθησαν και δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο  θα προχωρήσει σε μια σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για να δοθούν άμεσες και μόνιμες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε:

« Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να εκθέσουμε στον κ. Υπουργό όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη και τα οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ΟΤΑ του νησιού.

Η ΠΕΔ Κρήτης από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης παρακολουθεί στενά το θέμα και παρεμβαίνει με θέσεις και προτάσεις που θα επιλύσουν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή εκπροσώπων της στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ που ασχολείται με τεχνικά και νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει.

Η ολοκλήρωση του δασολογίου πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας.

Πρέπει όμως να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και των φορέων της Αυτοδιοίκησης και ως ΠΕΔ Κρήτης θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να το διασφαλίσουμε.»

Τέλος ο κ. Κουράκης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη σημερινή τους συνάντηση αλλά και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............