Ο Ασπρόμαυρος Δεσμός ΠΑΟΚ Και ΟΦΗ - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Απριλίου 2021

Ο Ασπρόμαυρος Δεσμός ΠΑΟΚ Και ΟΦΗ

 Φιλικά ματς, άριστες σχέσεις μεταξύ των οπαδών, παραχώρηση έδρας σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση, μέχρι και… μαντινάδες συνθέτουν το σκηνικό των καλών σχέσεων ΟΦΗ και ΠΑΟΚ


%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2587%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BF%2B%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7%25CF%2582
Η αρχή
Το 1980, σ’ ένα ματς μεταξύ των δύο ομάδων, ο ΟΦΗ ανέβηκε στην Τούμπα χωρίς τον απαραίτητο ιματισμό. Ο «δικέφαλος» προσφέρθηκε να βοηθήσει και πρότεινε οι παίκτες των Κρητικών να αγωνιστούν με τις δικές τους φανέλες, τοποθετώντας μία ταινία στο σημείο που βρισκόταν το σήμα των Θεσσαλονικέων. Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία που ακολουθεί βέβαια, το λόγκο του ΠΑΟΚ δεν κρύφτηκε και πολύ καλά, ωστόσο η… δουλειά έγινε και έτσι «χτίστηκε» μία πολύ καλή σχέση

Όταν η Τούμπα έγινε «Γεντί Κουλέ»
Στις 19 Οκτωβρίου 1987, η UEFA τιμωρεί τον ΟΦΗ με έναν αγώνα αποκλεισμού της έδρας του και έτσι οι «μελανόλευκοι» θα έπρεπε να δώσουν τον αγώνα τους με την Αταλάντα, στο πλαίσιο του Κύπελλου Κυπελλούχων, μακριά από το Ηράκλειο. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Χάρης Σαββίδης, προτείνει στους Κρητικούς, οι οποίοι είχαν αρχίσει να προβληματίζονται, να δώσουν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση στο γήπεδο της Τούμπας.

«Δεν θα αφήσουμε τους Κρητικούς να πληρώσουν τίποτα. Όλα είναι δωρεάν για χάρη του ΟΦΗ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αποδέχτηκαν την πρόταση μου για να έρθουν να παίξουν στην Θεσσαλονίκη αφού όλοι γνωρίζουν πόσο θερμή έδρα είναι η Τούμπα. Όλοι οι υπάλληλοι του ΠΑΟΚ και του γηπέδου είναι στην διάθεση του ΟΦΗ για να μην λείψει τίποτα από την ομάδα», είχε δηλώσει ο διοικητικός ηγέτης των Μακεδόνων. Έτσι κι έγινε. Στις 27 του ίδιου μήνα, περίπου 15.000 φίλοι του «δικεφάλου» ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες των ταξιδιωτών από τον νότο και μαζί πανηγύρισαν τη νίκη του ΟΦΗ με 1-0!
1


Η συγκινητική μαντινάδα
Η 4η Οκτωβρίου 1999 είναι μία ημερομηνία που άπαντες στον ΠΑΟΚ, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, θέλουν να ξεχάσουν. Έξι νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, όταν επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο Μπάμπης Τσολακίδης, ένας από τους επιζώντες εκείνου του δυστυχήματος, ωστόσο το αριστερό του πόδι ακρωτηριάστηκε. Αρκετοί φίλοι του ΟΦΗ απέστειλαν λουλούδια και δώρα στον άτυχο οπαδό από το Κιλκίς και ένας εξ αυτών το προχώρησε ακόμη παραπάνω, αφιερώνοντάς του μία συγκινητική μαντινάδα:

«Έχει ο ΠΑΟΚ ομορφιά κι ο ΟΦΗ έχει χάρη
το πιο ωραίο θέαμα, απάνω στο χορτάρι.
Κάποτε θα ανταμώσουμε, στ” ασπρόμαυρα ντυμένοι
σε ένα πέταλο μαζί, θα” μαστε αδελφωμένοι.
Της ΤΟΥΜΠΑΣ μέσα την φωτιά, την βλέπει ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ
στέλνει αστραπές στέλνει βροντές, φοβάται ο πλανήτης.
Σκληρή “ναι πάντα η ζωή, μα “συ να μην λυγίσεις
όπως ο ΠΑΟΚ, και εσύ να πας να την νικήσεις.
Χαιρετίσματα στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ένας φίλος από ΚΡΗΤΗ,
Στέλιος».

Η ανταπόδοση
Το 1996 ήρθε η στιγμή να αντιστραφούν οι ρόλοι της ιστορίας του 1980. Αυτή τη φορά ήταν σειρά του ΠΑΟΚ να κατέβει στην Κρήτη χωρίς να έχει μαζί του φανέλες και ο ΟΦΗ βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να ανταποδώσει την προ 16 ετών χάρη. Προσέφερε τις δεύτερες εμφανίσεις του, προκειμένου ο αγώνας να διεξαχθεί κανονικά και να μη μηδενιστεί ο «δικέφαλος». Μάλιστα, εκείνο το ματς είναι ιστορικό, καθώς αποτέλεσε το ντεμπούτο του πρώην προέδρου και νυν μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ζήση Βρύζα.

2

Το φιλικό του 2011
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου 2011, ο ΟΦΗ προσκάλεσε τον ΠΑΟΚ σε ένα φιλικό ματς, τα έσοδα του οποίου θα βοηθούσαν οικονομικά τους Κρητικούς, που και τότε περνούσαν δύσκολες στιγμές σε αυτόν τον τομέα. Οι Θεσσαλονικείς δέχθηκαν και το ματς φυσικά έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με την πλευρά των «Ομιλιτών» να ευχαριστεί αυτή του «δικεφάλου», τόσο με την παράδοση τιμητικής πλακέτας, όσο και με την έκδοση ανακοίνωσης:

«Η διοίκηση της ΠΑΕ-ΟΦΗ εκφράζει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της στους φίλους οι οποίοι είτε ήρθαν στο γήπεδο σήμερα είτε παρευρέθηκαν έμμεσα αγοράζοντας εισιτήριο. Νιώσαμε ιδιαίτερη συγκίνηση πολλές στιγμές με φιλάθλους οι οποίοι κατέθεσαν χρήματα από το υστέρημα τους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα του ΠΑΟΚ για τη συμπαράσταση της στους χαλεπούς καιρούς που διαβένουμε, στους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΟΦΗ, τη τεχνική ηγεσία, το διοικητικό προσωπικό και το προσωπικό του γηπέδου το οποίο δούλεψε αφιλοκερδώς».
Η ανακοίνωση των «Snakes»
Τον Φλεβάρη του 2012, μετά από έναν αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων στο Ηράκλειο, ο σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών του ΟΦΗ, «Snakes» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ για την ιδιαίτερη τιμητική χειρονομία που μας επεφύλαξαν απονέμοντας μας τιμητική πλακέτα σε ένδειξη φιλίας και αναρτώντας πανό με τον αρχάγγελο της Κρήτης ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ, που καταδεικνύει ότι το μόνο που μας χωρίζει είναι τα 90 λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που ο νικητής είναι το ποδόσφαιρο.
Τα ίδια αισθήματα τρέφουμε και εμείς για εκείνους και νιώθουμε την υποχρέωση να ανταποδώσουμε με την πρώτη ευκαιρία.
http://www.thinkover.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............