Προφορική ιστορία & λαϊκός πολιτισμός βρίσκουν στέγη στο Μαλεβίζι! Σε διαβούλευση ο σχεδιασμός για το Ψηφιακό Αποθετήριο Προφορικής Ιστορίας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Μαρτίου 2021

Προφορική ιστορία & λαϊκός πολιτισμός βρίσκουν στέγη στο Μαλεβίζι! Σε διαβούλευση ο σχεδιασμός για το Ψηφιακό Αποθετήριο Προφορικής Ιστορίας

 «Ψηφιακός εκσυγχρονισμός και πολιτισμός. Το Ψηφιακό Αποθετήριο Προφορικής Ιστορίας Λαϊκού Πολιτισμού των κοινοτήτων του Δήμου Μαλεβιζίου ξεκινά. Σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν ιστορίες και αφηγήσεις, οι οποίες από στόμα σε στόμα περνούσαν από γενιά σε γενιά, ο Δήμος Μαλεβιζίου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συλλέξει και να καταγράψει ιστορίες προερχόμενες από το πολιτιστικό μωσαϊκό του Μαλεβιζίου μέσα από τις κοινότητες που δημιούργησαν και διαμορφώνουν συνεχώς την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.


Σε συνεργασία με το Φορέα ψηφιακού πολιτισμού Androidus Project Tank και μέσα από την έρευνα, την καταγραφή και την αλληλεπίδραση με τον τοπικό παράγοντα και τους δημότες του Μαλεβιζίου στόχος είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου καταγραφής, συλλογής, προστασίας και διάχυσης πολιτιστικών δεδομένων της τοπικής ιστορίας της περιοχής, ως ένα αποτέλεσμα ανοικτής δεξαμενής πρόσβασης και συμπλήρωσης αρχειακού υλικού.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες προχωράμε μπροστά, ενισχύοντας την ιστορική μνήμη ως σημείο αναφοράς της ταυτότητάς μας. Σε αυτήν την προσπάθεια στόχος μας είναι να χαράξουμε μαζί το σχεδιασμό μας. Γι’αυτό οργανώσαμε διαβούλευση! Συμμετέχετε συμπληρώνοντας ανώνυμα το ψηφιακό μας ερωτηματολόγιο εδώ: https://forms.gle/yrP8uc71muJfnmqBA

Η συμβολή σας είναι σημαντική. Γιατί η διασύνδεση της ιστορικής μνήμης με τους ανθρώπους μας αποτελεί θεματοφύλακα για το μέλλον του τόπου».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Δήμος Μαλεβιζίου για τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού αποθετηρίου προφορικής ιστορίας λαϊκού πολιτισμού στο Μαλεβίζι.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (αποθετήριο) καταγραφής, συλλογής, προστασίας και διάχυσης πολιτιστικών δεδομένων και αφηγήσεων  της τοπικής ιστορίας της περιοχής. Αναδεικνύοντας την ιστορική κληρονομιά του Μαλεβιζίου, διαφυλάττουμε τον πλούσιο λαϊκό πολιτιστικό θησαυρό μας.

Στην παρούσα φάση ο λόγος δίνεται στους δημότες και τους φορείς του Μαλεβιζίου, προκειμένου μέσα από διαβούλευση με τη συμπλήρωση του ανώνυμου ψηφιακού ερωτηματολογίου να συμβάλλουν ενεργά στο σχεδιασμό, αφήνοντας παράλληλα το δικό τους αποτύπωμα στο ρόλο που έχει για τον καθένα το  παρελθόν στο σχεδιασμό  του μέλλοντος.

Το αποθετήριο θα αποτελέσει τον πρώτο τοπικό συσσωρευτή περιεχομένου με συνεντεύξεις και οπτικοακουστικό υλικό, ηχητικές καταγραφές (podcast), φωτογραφικό αρχείο και γραπτά τεκμήρια, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίζουν σταδιακά οι ίδιοι οι πολίτες σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες διαχείρισης του αποθετηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............