Και του καιρού και πάντα | Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Μαρτίου 2021

Και του καιρού και πάντα | Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

   

Σήμερα Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 21:00, o Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, ένας από τους πιο εκφραστικούς ερμηνευτές και ανήσυχους δημιουργούς του σύγχρονου τραγουδιού θα μας κρατήσει συντροφιά εν μέσω lockdown από τη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, μέσω Live Streaming από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΣΚΗ, https://www.cccc.gr/gr/live-streaming.

Με τη λύρα του, τους μουσικούς συνοδοιπόρους του και με έκδηλη την ανάγκη του να επικοινωνήσει, υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, επέλεξε να πραγματοποιήσει μία live streaming συναυλία από την πόλη του, το Ηράκλειο Κρήτης. Γνήσιο παιδί της παράδοσης, μέσα από αυτήν τη διαφορετική συναυλία θα παρουσιάσει δικά του τραγούδια, αλλά και άλλα που αγαπάει πολύ, τολμώντας να πειραματιστεί και να χρησιμοποιήσει σύγχρονες μουσικές φόρμες, πάντα μέσα από το προσωπικό του ύφος και με κύριο σκοπό να μας συνεπάρει και να μας ενώσει όλους, όπου και αν βρισκόμαστε, σε μία αυθεντική γιορτή.

Μαζί του:

Λαούτο: Μιχάλης Παχάκης

Ηλεκτρική κιθάρα: Δημήτρης Νεονάκης

Κόντρα μπάσο: Μιχάλης Μπουτσάκης

Πνευστά : Αλέξανδρος Κανακάκης

Κιθάρα ακουστική : Μιχάλης Δασκαλάκης

Τύμπανα : Nικόλας Χριστόπουλος

Ήχος : Δημήτρης Χατζάκης, Mάνος Τσιριγωτάκης

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, αξίας 5 €, από εδώ: https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/giorgos-nikhforou-zervakh/

Πρόγραμμα

· Δυό | Στίχοι - Μουσική : Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

· Έχω μια σκέψη | Στίχοι - Μουσική: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

· Κορώνα γράμματα | Στίχοι - Μουσική: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

· Ερωτόκριτος | Ποίηση: Βιτσέντζος Κορνάρος | Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης

· Της Μαρίας το τραγούδι | Στίχοι - Μουσική: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

· Να σταθώ στα πόδια μου | Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας | Μουσική: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Λεωνίδας Μπαλάφας

· Γκιουλ – μπαξέ | Παραδοσιακό Μικράς Ασίας

· Η στιγμή αρκεί | Στίχοι - Μουσική: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

· Φάρος | Στίχοι - Μουσική: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

· Όσο βαρούν τα σίδερα | Μουσική: Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρος)

· Αλλάζει πρόσωπα η ζωή σου | Στίχοι - Μουσική: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

· Περνά η χαρά | Στίχοι - Μουσική: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

· Πρώτος Συρτός (Χανιώτικος)

Βιογραφικά ερμηνευτών

Γιώργος Νικηφόρος Ζερβάκης | κρητική λύρα

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, ένας από τους πιο εκφραστικούς ερμηνευτές και ανήσυχους δημιουργούς του σύγχρονου τραγουδιού, ανανεώνει τον παραδοσιακό κρητικό ήχο, εμπλουτίζοντας τον με σύγχρονα στοιχεία. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος σέβεται και αγαπά την παράδοση, αλλά του αρέσει να πειραματίζεται και να ανοίγει τους μουσικούς του ορίζοντες, προτείνοντας έτσι το δικό του προσωπικό ύφος έκφρασης.

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσαρά Κρήτης. Σπούδασε και αποφοίτησε από την Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Ηρακλείου, ενώ σε μικρή ηλικία διδάχτηκε Κρητική μουσική. Γράφει στίχους και συνθέτει τραγούδια και παίζει Κρητική λύρα, κιθάρα, μαντολίνο και λαγούτο. Με δύναμη από την παράδοση, καταθέτει την δική του μουσική πρόταση, τολμώντας να διακλαδωθεί και να χρησιμοποιήσει σύγχρονες μουσικές φόρμες, δοσμένες εξαίσια από το προσωπικό του ύφος, που δεν παύει ωστόσο να είναι καθαρά παραδοσιακό. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ σε Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρο και Ελλάδα.

Τον γνωρίσαμε κυρίως, μέσα από την, γεμάτη νεωτεριστικά στοιχεία, κυκλοφορία του album «Μωσαικό». Στη συνέχεια, ακολούθησε η επιτυχημένη συνεργασία με τον Λεωνίδα Μπαλάφα και τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, για το τραγούδι “Να σταθώ στα πόδια μου’’, περιγράφοντας την πολιτική σκηνή της χώρας μας. Το τραγούδι έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη και χαρακτήρισε τους αγώνες των Ελλήνων στην περίοδο των χρόνων των μνημονίων. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Λεωνίδα Μπαλάφα.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έκανε ένα album μαζί του, τον «Κρητικό Ορίζοντα» (2016), χαρακτηρίζοντας τον ως «τον σπουδαιότερο σύγχρονο Κρητικό τραγουδιστή» και τον επέλεξε ως ερμηνευτή για μία σειρά συναυλιών.

Μία ακόμη σημαντική συνεργασία ήταν αυτή με τον Βασίλη Σκουλά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο δίσκος «Κεχριμπάρι και ζαφείρι» (2017). Μέσα στην πολύχρονη πορεία του, έχει να επιδείξει εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις και ηχηρές συνεργασίες από τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου –με τον οποίο ερμήνευσαν μαζί το τραγούδι «Κορώνα – Γράμματα» - μέχρι τον Ιταλό τραγουδοποιό Gianfranco Maragno.

Μια από τις σπουδαιότερες στιγμές του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη, ήταν η μεγαλειώδης συναυλία, στο άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες δισκογραφικές δουλειές, γράφοντας στίχους και μουσική, συμμετέχοντας ως τραγουδιστής, αλλά και ως μουσικός, παίζοντας Κρητική λύρα.

Το νέο του τραγούδι με τίτλο "ΔΥΟ", στο οποίο υπογράφει τον στίχο και τη μουσική, και το οποίο μοιράζεται με δυο αγαπημένους φίλους του, τον Αργύρη Λούλατζη και τον Παντελή Κυραμαργιό, έχει ήδη αγαπηθεί από το ραδιοφωνικό κοινό.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τον επόμενο δίσκο του.

Μιχάλης Παχάκης | λαούτο, τζουράς

Ο Μιχάλης Παχάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, το 1986 ενώ κατάγεται από τη Μεσσαρά Νομού Ηρακλείου, ασχολήθηκε με την μουσική στα οχτώ του χρόνια, έχοντας μουσικά ακούσματα από το οικογενειακό περιβάλλον και περισσότερο μέσω του πατέρα του (Αθανάσιο Παχάκη), που ήταν μουσικός εκείνη την εποχή.

Σαν πρώτο μουσικό όργανο, ασχολήθηκε με το μπουζούκι, ενώ στα έντεκά του χρόνια, έπιασε το λαούτο για πρώτη φορά και τον κέρδισε ολοκληρωτικά.

Αργότερα ασχολήθηκε και με άλλα έγχορδα όργανα όπως: μαντολίνο, κιθάρα, τζουρά, ούτι, μπάσο κ.ά. Ανέβηκε στο πάλκο για πρώτη φορά σε ηλικία δώδεκα χρονών, ενώ στα δεκατρία του χρόνια, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την μουσική όπου και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες του είδους, αλλά και συμμετάσχει σε διάφορα δισκογραφικά projects, γράφοντας και ενορχηστρώνοντας για αυτά. Συνεργασίες που σημάδεψαν την πορεία του και που τον καθιστούν ιδιαίτερα ευγνώμονα.

Έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία), παίζοντας για τους Έλληνες ομογενείς, ανταμώνοντας μουσικές στιγμές που τον έχουν σημαδέψει, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια φαίνεται να έχει βρει το λιμάνι του στη παρούσα μπάντα, νιώθοντας μεγάλη τύχη που συνεργάζεται με αυτούς τους νέους και συνάμα πολύ αξιόλογους μουσικούς, όπου ανάμεσα τους έχει δημιουργηθεί μια δυνατή χημεία.

Αλέξανδρος Κανακάκης | πνευστά

Ο Αλέξανδρος Κανακάκης γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι επαγγελματίας ξεναγός, απόφοιτος της Σχολής Ξεναγών του ΟΤΕΚ. Με τη μουσική ασχολείται από την παιδική του ηλικία, παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου, κιθάρας και κλαρινέτου. Επαγγελματικά ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία δεκαπέντε ετών δίπλα στον πατέρα του Μιχάλη Κανακάκη και από τότε μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, όπως οι Κωστής Αβυσσινός, ο Βασίλης Σταυρακάκης, ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης (Μαύρος), κ.ά.

Δημήτρης Νεονάκης | ηλεκτρική κιθάρα

Ο Δημήτρης Νεονάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σε ηλικία 15 ετών αρχίζει την ενασχόληση του με την κιθάρα. Διδάχθηκε θεωρητικά και κιθάρα από τον Άκη Τουρκογιώργη και τον Μάκη Αμπλιανίτη. Με βάση το παραδοσιακό blues, τη rock και τη jazz μουσική, η ενασχόληση του με την κιθάρα κινείται κυρίως στο χώρο του αυτοσχεδιασμού. Παράλληλα με την κιθάρα και τη δυτική μουσική, ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης και παίρνει μαθήματα Κρητικού λαούτου από τον Γιάννη Ξυλούρη. Τον Ιούνιο του 2009 κυκλοφορεί με τους Outward bound το CD "Outward bound" από την Triple bath και το Νοέμβριο 2010 ακολουθεί το δεύτερο CD με τίτλο " The path" από την Αγγλική Slam productions. Το Μάρτιο του 2011 κυκλοφορεί από τις Μουσικές παραγωγές Νοτιάς, η πρώτη προσωπική δουλειά του με τίτλο "Λίθινο".

Έχει συμμετάσχει στο δίσκο «Para-phrases» Του συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη καθώς και στη συλλογή «Clinical jazz» της διαδικτυακής εταιρίας «Clinical archives», με έδρα τη Μόσχα.

Παραδίδει μαθήματα κιθάρας στη σχολή του Ηρακλείου Κρήτης.

Μιχάλης Μπουτσάκης | κοντραμπάσο

Ο Μπουτσάκης Μιχαήλ γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Παίζει ηλεκτρικό μπάσο και κιθάρα. Σπούδασε από το 1998 - 2004 στο ΤΕΙ Αθήνας στη Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) στο Τμήμα Γραφιστικής. Παράλληλα, το χρονικό διάστημα 2002 – 2004, σπούδασε ηχοληψία – μουσικές παραγωγές Μ.Ι.Α (με τον Άκη Γκολφίδη). Έχει συνεργαστεί στην ηχοληψία σε θεατρικές – μουσικές σκηνές, συναυλίες και σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (2003-2016). Έχει εργαστεί ως γραφίστας σε δημιουργικό γραφείο (2004 – 2005), ενώ από το 2005 μέχρι σήμερα, είναι ιδιοκτήτης του στούντιο ηχογραφήσεων «ΗΧΟΤΡΟΠΙΟ».

Μιχάλης Δασκαλάκης | ακουστική κιθάρα

Ο Μιχάλης Δασκαλάκης γεννήθηκε στις Μοίρες, τον χειμώνα του 1986. Είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης. Στην ηλικία των δεκαέξι ετών, ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης μαθαίνοντας κιθάρα. Η επαφή του με το κοινό ξεκίνησε παράλληλα την ίδια περίοδο, όταν τον προσκάλεσαν να παίξει κιθάρα σε μια εκδήλωση του Δήμου. Από τότε έως και σήμερα έχει συμμετάσχει, με διάφορα συγκροτήματα, σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετρά αρκετές συμμετοχές σε δισκογραφικά projects Κρητών μουσικών. Έχει συνεργαστεί με πολλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, ο Μανώλης και ο Δημήτρης Σπυριδάκης, ο Νίκος Ζωιδάκης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μανώλης Ρασιδάκης, κ.ά.

Νικόλας Χριστόπουλος | τύμπανα

Ο Νικόλας Χριστόπουλος γεννήθηκε στη Βοστώνη των Η.Π.Α. και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία με διάφορα μουσικά όργανα. Σε ηλικία δώδεκα ετών, ξεκινάει τη φοίτησή του στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Παλλήνης, απ’ όπου και αποφοιτά το 1998, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα δυτικής και ανατολικής-παραδοσιακής μουσικής και συμμετάσχει αντίστοιχα, σε πολλά μουσικά σύνολα και χορωδίες. Έχει διδαχθεί πιάνο και ταμπουρά από πολλούς αξιόλογους καθηγητές, καθώς και παραδοσιακά κρουστά, από τους Βαγγέλη Καρίπη και Αλέκο Σταματελόπουλο. Παράλληλα, φοιτά στα ωδεία R.S.I., Πολυρυθμία, και Ωδείο Αθηνών, παρακολουθώντας μαθήματα drum set, latin/παραδοσιακών/ κλασσικών κρουστών, με τους Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Νίκο Καπηλίδη, Γιώργο Μεταλληνό, Νίκο Καρατζά, Βαγγέλη Καρίπη και Δημήτρη Μαρινάκη.

Το 2000 ολοκληρώνει τις σπουδές του στην αρμονία της μουσικής και αποκτά το πτυχίο του ειδικού της αρμονίας από το ωδείο Νέας Σμύρνης. Το 2003 επισκέπτεται τη Μαδρίτη της Ισπανίας, όπου και παρακολουθεί επί εννέα μήνες μαθήματα flamenco cajon και latin drums στην Escuela De Musica Crietiva, συμμετέχει σε μουσικά σύνολα και συνεργάζεται με διάσημους χορευτές του flamenco ως καχονίστας.

Από το 1998 και μέχρι σήμερα, έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα Rock, Jazz, Ethnic, και έχει συνεργαστεί σε ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN | A Star Alliance Member

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | ΠΣΚΗ

Ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και τεχνών, καρπό μιας πολύχρονης και πολυπρόσωπης προσπάθειας, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης - και όχι μόνο! Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά και δείτε όλους τους χώρους του ΠΣΚΣΗ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.cccc.gr/gr/360.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............