Πράσινοι: Η μαρίνα Αρετσούς ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ! - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Φεβρουαρίου 2021

Πράσινοι: Η μαρίνα Αρετσούς ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

 Στις 22 Ιανουαρίου 2021, η κυβέρνηση και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων (το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ), δημοσίευσαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς σε ιδιώτη επενδυτή για μισό περίπου αιώνα (45 έτη). Ήδη από τις αρχές του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την (κατ’ευφημισμόν) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην οποία προβλέπονται εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχείο, κατοικίες προς μίσθωση, κτίριο διοίκησης, πύργος ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, supermarket, αποθηκευτικοί χώροι, χώρος χερσαίας απόθεσης σκαφών με προβλέψεις για την αναγκαία κτιριακή υποδομή, υπόστεγα συντήρησης και φύλαξης σκαφών, εργαστήρια, spa.



Συνοπτικά:
  • Παραχωρούνται 100 έως 200 στρέμματα λιμενολεκάνης και 78 στρέμματα χερσαίου τμήματος.
  • Οικοδομούνται 14.900 έως 18.500 στρέμματα (η μεγαλύτερη έκταση από οποιαδήποτε άλλη μαρίνα στη χώρα).
  • Προβλέπονται επιχώσεις από 1,5 έως 17 στρέμματα.
  • Με την παραχώρηση, η δημόσια γη και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της, περνάνε σε ιδιωτική χρήση από 35 έως 45 έτη.

Εδώ και δυο δεκαετίες οι αγώνες των πολιτών προστάτευσαν την εκποίηση της παραλίας από την τσιμεντοποίηση και την καταπάτηση. Σύλλογοι, κάτοικοι, επιστημονικοί φορείς, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια αντιστάθηκαν στο παρελθόν με επιτυχία στις προσπάθειες διαφόρων κυβερνήσεων να ξεπουλήσουν τον φυσικό πλούτο της Καλαμαριάς (αλλά και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης), που θα είχε ως αποτέλεσμα να απομονώσουν τους πολίτες από τη θάλασσα και την παραλία τους.

Ασφαλώς, ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα, δεν ήταν κανείς ευχαριστημένος με την εγκατάλειψη και την υποβάθμισή της από την πολιτεία. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν σκόπιμο προκειμένου να παρουσιάσουν την ιδιωτικοποίησή της ως δήθεν αξιοποίηση.

Δυστυχώς, πριν λίγους μήνες, κερδοσκοπικοί κύκλοι, προεξάρχοντος του ΤΑΙΠΕΔ, πέτυχαν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, σε απόλυτη αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις του Δήμου (545/2004,93/2011, 340/2012,95/2013, 263/2016,) αλλά και με τη βούληση των πολιτών της Καλαμαριάς.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουν την αντίθεσή τους:
  • στην ιδιωτικοποίηση για 45 χρόνια του παραλιακού χώρου που περιλαμβάνει τη μαρίνα, το Ρεμέτζο, την Προποντίδα, το καφενείο του Ψαρά, τον λιμένα των επαγγελματιών αλιέων, τα 14 στρέμματα πάρκου μπροστά στη μαρίνα για τα οποία εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ και το 1,5 στρέμμα που ανήκει στα ανταλλάξιμα,
  • στον διαχωρισμό αυτού του παραλιακού χώρου των 78 στρεμμάτων από το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ΠΕΠ,
  • στο προβλεπόμενο μπάζωμα της θάλασσας και την οικοδόμηση του χερσαίου τμήματος της μαρίνας.


Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουν τις κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων της πόλης, οι οποίοι:
  • αγωνίζονται για την απόδοση της μαρίνας και όλης της παραλίας στην τοπική κοινωνία,
  • διεκδικούν την ανάπλαση του χώρου της μαρίνας ως χώρου ανάσας για τους πολίτες της Καλαμαριάς και όλης της Θεσσαλονίκης,
  • απορρίπτουν την περαιτέρω δόμηση του χώρου και την απώλεια του κοινόχρηστου χαρακτήρα της,
  • θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί πραγματική αξία στο χώρο αυτόν, προστατεύοντας τη θάλασσα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα,
  • επιδιώκουν να συνδεθεί ο αστικός ιστός με τη μαρίνα, για να στραφεί η Καλαμαριά προς τη θάλασσα με περιπατητικές οδούς και ποδηλατοδρόμους που θα κατευθύνονται προς αυτή.
  • που προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφανθεί το σύνολο της κοινωνίας της Καλαμαριάς για όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............