Η αντιδημοκρατικότητα της "κυβερνησιμότητας" - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

25 Φεβρουαρίου 2021

Η αντιδημοκρατικότητα της "κυβερνησιμότητας"


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας τις πολιτικές ορμπανοποίησης της χώρας και με επίκληση στην “κυβερνησιμότητα” στρέφεται για άλλη μια φορά ενάντια στη δημοκρατία.

Αντιμετωπίζοντάς τη ως ένα εμπόδιο στην εξουσία της και στοχεύοντας σε μείωση της πολυφωνίας και της επαφής με την κοινωνία, προτάσσει ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης με τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να έχουν έναν καθαρά διακοσμητικό και διεκπεραιωτικό ρόλο.



Αυτό καθίσταται σαφές από την ανακοίνωση του επικείμενου σχεδίου νόμου για το εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και από τις σχετικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μας αποκάλυψε για ακόμα μία φορά τον κόσμο που ονειρεύεται, λέγοντας πως “εκλογές θα γίνονται για να χάνει η αριστερά”.

Η αλήθεια είναι πως, παρόλο που οι προτεινόμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση έρχονται σε συνέχεια διαδοχικών “μεταρρυθμίσεων” που συνειδητά περιορίζουν την εξουσία του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου και κατ’ επέκταση της λαϊκής ψήφου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε και πάλι να ξεπεράσει τον εαυτό της!

Η προτεινόμενη “μεταρρύθμιση” οδηγεί στην εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη με ποσοστό 43% και παράλληλα εξασφαλίζει πως η πρώτη δύναμη κατέχει τουλάχιστον το 60% των εδρών ανεξάρτητα από το ποσοστό της. Μάλιστα την ίδια στιγμή εισάγει ως εκλογικό όριο το 3%, το οποίο σημαίνει πως στον βωμό της “κυβερνησιμότητας” ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος δεν θα εκπροσωπείται, με τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς να βάλλεται περισσότερο.

Επίσης, η μείωση της ποσόστωσης των φύλων στο 33%, η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, αλλά και η υποχρεωτική δήλωση των συνδυασμών σχεδόν τέσσερις ολόκληρους μήνες πριν από τις εκλογές δείχνουν τη στόχευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: η τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ κομματικών στελεχών και να μην είναι ανοιχτή στην κοινωνία και στη συμμετοχή των πολιτών.

Τέλος, οι προτεινόμενες αλλαγές στις κοινότητες δεν θα μπορούσαν να βρίσκουν σύμφωνο κανέναν δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη, καθώς με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης και του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου χάνεται πλέον κάθε επαφή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κοινωνία και συνάμα καταργείται κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και συμμετοχής.

Το ΜέΡΑ25 αντιτάσσεται σε αυτό το κραυγαλέο πρόσθετο χτύπημα στην αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία. Απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, προτείνουμε ένα εκλογικό σύστημα απλής ανόθευτης αναλογικής, χωρίς εκλογικό όριο, στο οποίο ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα.

Ως Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΜέΡΑ25 καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην προχωρήσουν με τις εξαγγελθείσες “μεταρρυθμίσεις”, αλλά αντίθετα να ανοίξουν έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η απαξίωση του ρόλου της, όχι η δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............