Έτος 1920 Απο Τον Φρανσουά Μεφσούτ Στον Νιταδώρο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Ιανουαρίου 2021

Έτος 1920 Απο Τον Φρανσουά Μεφσούτ Στον Νιταδώρο

 Η πορεία της εταιρείας ξεκινά πριν το έτος 1920, με την έναρξη λειτουργίας του πρωτοποριακού για την εποχή του Μηχανουργείου, του Φρανσουά Μεφσούτ, παππού του σημερινού προέδρου του Δ.Σ. της  «Ι. ΝΙΤΑΔΩΡΟΣ Α.Ε.», Ιωάννη Νιταδώρου.

Ο Φρανσουά Μεφσούτ, σπούδασε Μηχανολόγος στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και με το τέλος των σπουδών του εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο. Με τις εξειδικευμένες γνώσεις που διέθετε και το μεράκι του, συνέβαλε αποφασιστικά στην πορεία ανάπτυξης του νησιού.  

Palio%2BMhxan%2Bedit

Το έτος 1951, στην οικογένεια προστίθεται ο Ελευθέριος Νιταδώρος, Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π., ο οποίος διατηρούσε από το 1946 Τεχνικό Γραφείο Μελετών, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα την εταιρεία ALFA LAVAL στην Κρήτη. Το έτος 1951 και έως το τέλος της λειτουργίας τους το έτος 1980, ανέλαβε την Διεύθυνση των Τεχνικών Σχολών, που είχε ιδρύσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου. 

Για την επιτυχή πορεία των σχολών (έγιναν ευρέως γνωστές ως «Σχολές Νιταδώρου») με τους χιλιάδες απόφοιτους και  για τις πρωτοποριακές τεχνολογικές μελέτες και έρευνες, που κατοχυρώθηκαν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, θεωρήθηκε από τους πρωτεργάτες  της Βιομηχανικής στελέχωσης και ανάπτυξης της Κρήτης. 
Συγχρόνως, με τις παραπάνω δραστηριότητές του, ασχολήθηκε και με το ελαιοτριβείο που διατηρούσε ο πατέρας του από το 1923 στον οικισμό Καστελλίου, Πεδιάδος. 


 phpThumb_generated_thumbnailjpg


Το 1967 μετεγκατέστησε το ελαιουργείο σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις δημιουργώντας το πρώτο στην Ελλάδα διφασικό ελαιουργείο, αντικαθιστώντας τα πιεστήρια σύνθλιψης ελαιοκάρπου με φυγοκεντρικό συγκρότημα (ντεκάντερ).

Το έτος 1981 ο Ιωάννης Νιταδώρος, γιος του Ελευθέριου και σημερινός Πρόεδρος της «Ι. ΝΙΤΑΔΩΡΟΣ Α.Ε.», ξεκίνησε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας δίπλα στον πατέρα του. Είναι Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Δυτικού Βερολίνου, της τότε Δυτικής Γερμανίας. Με την ενεργό συμμετοχή του, διεύρυνε τις δραστηριότητες της επιχείρησης σε επιπλέον τομείς όπως κατασκευαστικός (κτιριακά έργα, αντιπαροχές), συγκοινωνιακά έργα, παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων, παραγωγή και εμπορία Π.Ο.Π. ελαιολάδου και ανέπτυξε περισσότερο τον τομέα κατασκευής και εμπορίας μηχανολογικού εξοπλισμού.
Μετέφερε την έδρα της εταιρείας σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και εκσυγχρόνισε τον μηχανολογικό εξοπλισμό της.

Το έτος 2011 εγκαθιστά μονάδα επεξεργασίας ελαιοπυρήνα και παραγωγής στερεών βιοκαύσιμων από καθαρό κουκούτσι ελιάς.

Παράλληλα επένδυσε στην απόκτηση σύγχρονης ελαιουργικής μονάδας η οποία παράγει και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας.
Σήμερα στην εταιρεία συμμετέχουν και οι γιοί του Ελευθέριος Νιταδώρος, Πολιτικός Μηχανικός και Αντώνιος Νιταδώρος, Μηχανολόγος Μηχανικός, συνεχίζοντας ως 4η γενιά τις δραστηριότητες της επιχείρησης.

phpThumb_generated_thumbnailjpg


Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το έτος 1955 και είναι Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Δυτικού Βερολίνου, της τότε Δυτικής Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Διεύθυνση Στρατιωτικών Έργων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αναλαμβάνοντας μελέτες και επιβλέψεις κτιριακών έργων και έργων οδοποιίας

 Από το 1981 ξεκίνησε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας δίπλα στον πατέρα του, ο οποίος ήταν Χημικός Μηχανικός και διατηρούσε από το 1946 Γραφείο Μελετών, έχοντας παράλληλα την αντιπροσωπεία της ALFA LAVAL στην Κρήτη.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχει εκπονήσει 1.000 και πλέον μελέτες εκ των οποίων μεγάλο μέρος αφορά μεγάλα ιδιωτικά έργα, μεγάλα συγκοινωνιακά έργα & έργα οδοποιίας του Δημοσίου και έχει συντάξει πάνω από 240 οικονομοτεχνικές μελέτες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού διαφόρων μεγάλων βιομηχανιών. 

Έχει ασχοληθεί με τον τομέα τον αντιπαροχών και έχει κατασκευάσει ένα μεγάλο αριθμό κατοικιών και επαγγελματικών-βιομηχανικών κτιρίων.
Παραμένει αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ALFA LAVAL στην Ανατολική Κρήτη και έχει αναπτύξει τον τομέα παραγωγής – εμπορίας μηχανολογικού εξοπλισμού, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το έτος 1999 είναι ιδρυτικό μέλος σε Τεχνική εταιρεία η οποία ασχολείται κυρίως με την στατική ενίσχυση διατηρητέων κτιρίων του Δημοσίου, Νοσοκομεία, Σχολεία κ.λπ.
Από το 2012 προσθέτει στις δραστηριότητες του τον τομέα παραγωγής και εμπορίας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας σε ιδιόκτητη Ελαιουργική Μονάδα.

Έχει συνεργαστεί με τον Δήμο Ηρακλείου ως Τεχνικός Σύμβουλος και εδώ και πολλά χρόνια είναι μόνιμο μέλος της επιτροπής κυκλοφορίας. 
Το 2004, κατά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ανέλαβε την Διεύθυνση Μεταφορών της πόλης του Ηρακλείου.

Από το έτος 2010 έως το 2014, διετέλεσαι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Διπλαράκη, Οικονομολόγο, και έχει δύο γιούς, τον Ελευθέριο, Πολιτικό Μηχανικό και τον Αντώνιο, Μηχανολόγο Μηχανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............