Η Δυναστεία Μαμιδάκη Ξεκίνησε Από Την Ανώσκελη Χανίων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

06 Νοεμβρίου 2020

Η Δυναστεία Μαμιδάκη Ξεκίνησε Από Την Ανώσκελη Χανίων

 doc_20160703_1650297_mamidakispioc


Η δυναστεία Μαμιδάκη ξεκίνησε από την Ανώσκελη Χανίων, ένα χωριό της επαρχίας Κισσάμου, που το χειμώνα μετράει- δεν μετράει δέκα κατοίκους.

1%2B%25282%2529

5_main_photo

Γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.
Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

download

wpid-wp-1467443897060

upl577904191070e

Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL
Ο πατριάρχης της οικογένειας και του Ομίλου, ο Γιώργος Μαμιδάκης, λέγεται ότι πριν ασχοληθεί με τα πετρελαιοειδή, πουλούσε ροδέλαιο. Μετά την κατοχή, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν η αρχή για τον Όμιλο  Mamidoil- Jetoil.
Εκμεταλλευόμενος την κρίση του Σουέζ στράφηκε στην Ανατολή και έχοντας καλή σχέση με τους Ρώσους έκλεισε συνεργασία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981.

jetoil

jet-440x330

Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια.
Ταυτοχρόνως, η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.

mamidakis-kiriakos_0

Εδώ και πολλά χρόνια, επτά αδέρφια τρέχουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος (ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του σήμερα σε ηλικία 84 ετών), ο Νίκος, ο Μανόλης, η Κατερίνα, η Ερασμία, η Ελευθερία και ο Γιώργος (ο οποίος δεν είναι στη ζωή). 

A2

A1

Αποκτούν δέκα εφτά παιδιά και είκοσι τέσσερα εγγόνια. Σχεδόν όλοι ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Στο τιμόνι, βρισκόταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης και μαζί του ο Νίκος, ο ισχυρός άνδρας της Jet Oil.

download

Η αρχή των προβλημάτων

Τα οικονομικά προβλήματα για τη Jet Oil εμφανίζονται το 2008. Τα κέρδη γίνονται ζημίες ύψους 538.000 ευρώ το 2009.
Ταυτόχρονα, οι αδελφοί Μαμιδάκη προσπαθούν να ξεμπλοκάρουν μια μεγάλη επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα της Κρήτης, που έχει κολλήσει από το 2006.
Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα για τη Jet Oil αρχίζουν όταν η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια αλλάζουν σήμα. Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώνονται στο τέλος τους περασμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να την εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς.

jetoil-375x250

Τα ξενοδοχεία M- hotels

Η εμπλοκή της οικογένειας με τα ξενοδοχεία αρχίζει το 1996, όταν αποκτά το Coral στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια το Ermis, δύο από τις παλαιότερες αλλά πλήρως ανακαινισμένες μονάδες που λειτουργούν όλον τον χρόνο.

exterior_view3

Στη συνέχεια έρχονται και τα άλλα: τα Miramare Wonderland στη Ρόδο και Arina Sand στην Κρήτη και η αλυσίδα Aquis Hotels & Resort. Σε συνεργασία με ένα ισχυρό εταίρο από το εξωτερικό, την Iberostar, αποκτούν και τον έλεγχό των «Mirabello Hotel» και «Mirabello Village».

IMG_8368

Η Μαριλένα Μαμιδάκη, εκτός από τα ξενοδοχεία επένδυσε και στον πολιτισμό. Ο πολυχώρος «Αθηναΐς» στο Γκάζι, που ανήκει στον όμιλο Μαμιδάκη φιλοξένησε πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας, φιλοξενώντας εκθέσεις και εκδηλώσεις υψηλού κύρους. Η επένδυση ήταν ύψους 15 εκατ. ευρώ, ώστε να ανακαινιστούν όλοι οι χώροι.
Τέλος, μια άγνωστη δραστηριότητα της οικογένειας είναι η παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία κρασιού και ελαιόλαδου από τη γενέτειρά τους, την Κρήτη, μέσω της εταιρείας «Ανώσκελη», που δίνει και το όνομα στα προϊόντα.  


Λένε ότι στις επιχειρήσεις οι χρυσές ευκαιρίες παρουσιάζονται μια φορά και τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αρπάξεις από τα μαλλιά. Στην περίπτωση του κ. Νίκου Μαμιδάκη του ισχυρού ανήρ της Jet Oil, οι απόψεις για τις ικανότητές του διίστανται.
Κάποιοι τον θεωρούν ένα έξυπνο άνδρα, που δεν κατάφερε να σώσει την εταιρία του και κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι η κατάρρευση της Jet Oil είναι αποκλειστικά δικό του έργο.
Η είδηση περί πτώχευσης της γνωστής εταιρίας πετρελαιοειδών, και της αυτοκτονίας  του του ισχυρού ανήρ της Jet Oil,έφερε μια αναστάτωση στην δυναστεία Μαμιδάκη,αλλά και στην Ελλάδα που ξεκίνησε από ένα χωριό της επαρχίας Κισσάμου έξω από τα Χανιά.
kyriak-mamid-708

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............