Μερική άρση περιορισμών -Τι θα ανοίξει για να πάρουμε ανάσα τα Χριστούγεννα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Νοεμβρίου 2020

Μερική άρση περιορισμών -Τι θα ανοίξει για να πάρουμε ανάσα τα Χριστούγεννα

 Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα - ιδιαιτέρως δε τη Βόρεια Ελλάδα. Παρά το πανεθνικό lockdown, τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν υψηλά, αν και δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα την Παρασκευή με «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα της πανδημίας.

Ολα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, οι σκέψεις για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά και πλέον η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Μάλιστα ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το λοκντάουν 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών... Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά».

Αποκάλυψε δε ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση».

«Να δούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μέτρων που λαμβάνονται... Θα δούμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πριν δούμε που θα πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας» σημείωσε. Είναι γεγονός, πρόσθεσε πάντως, ότι εδώ υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.

“Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί., Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες” εκτίμησε.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ 19 με 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές Χριστουγέννων.

Τη δεδομένη στιγμή το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρότατη πίεση και γι' αυτό από την κυβέρνηση έχει πέσει όλο το βάρος εκεί, με τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για την άρση των μέτρων να έχουν μετατεθεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο σημειώνεται πως για να ξεκινήσει η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης, θα πρέπει να τηρηθούν αυτές τις ημέρες με αυστηρότατη ευλάβεια τα μέτρα. Μόνο έτσι θα περιοριστούν τα κρούσματα και το σύστημα υγείας θα μπορέσει να «ανασάνει».


Σε τρεις φάσεις η άρση των μέτρων

Εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λειτουργήσει σωστά, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τότε θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι σε τρεις φάσεις. Βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων (για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα για τα γυμνάσια και τα λύκεια), στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και αμέσως μετά η εστίαση.

Ανοιγμα εστιατορίων και καφέ παραμονές Χριστουγέννων

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ή τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου -και εφόσον τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται και το σύστημα υγείας λειτουργεί χωρίς πίεση- η εστίαση αναμένεται να λάβει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως θα ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Δηλαδή εστιατόρια και καφέ, και όχι μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.


Μητσοτάκης: Να κάνουμε όλοι λίγο υπομονή ακόμη

Εξάλλου, συνομιλώντας με τους εθελοντές νοσηλευτές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στα λόγια που ίδιοι του είπαν, στην ανάγκη δηλαδή οι πολίτες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση και να τηρούν τα μέτρα για να βοηθήσουν το έργο τους. «Το μήνυμα της ανάγκης να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα και να συμμορφωθούμε με τα αυτονόητα μέτρα τα οποία μας έχει υποδείξει η πολιτεία, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούγεται από εσάς. Και πολύ μεγαλύτερη ισχύ όταν ακούγεται από εσάς σε σχέση με όταν το λέμε εμείς».


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε μάλιστα ότι τώρα έχουμε ένα πρόσθετο όπλο στην φαρέτρα μας: «Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε στην διάθεση μας από τις αρχές Ιανουαρίου εμβόλια, ούτε κάν εμβόλιο, παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία δουλεύουν, είναι ασφαλή και είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά. Έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας για τον μαζικό εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού. 

Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους αλλά θα υπάρχει προτεραιοποίηση και οι πρώτοι που θα το πάρετε είστε οι υγειονομικοί, γιατί είστε στην πρώτη γραμμή, γιατί κινδυνεύετε περισσότερο και γιατί πάνω από όλα εσείς πρέπει να προφυλαχτείτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε με την σειρά σας τους ασθενείς οι οποίοι σας έχουν ανάγκη» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι οι εορτές των Χριστουγέννων θα είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν συνηθίσει οι πολίτες, κάτι που ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. 

Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως στο κόκκινο, όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............