Επιστολή Κωστή Μουδάτσου, εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή Κωστή Μουδάτσου, εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ

 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5/10/2020

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου
Μετά την απορρόφηση της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ ΟΤΑ από την ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, το καλοκαίρι του 2019, παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα. Μεταξύ αυτών και της αφαίρεσης του δικαιώματος των εργαζομένων να εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, παρά του ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων των δυο εταιρειών, της ηγεσίας του Δήμου Ηρακλείου και του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ ΟΤΑ. Κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι φρόντισαν στο καταστατικό της νέας εταιρείας να μην υπάρχει το σχετικό άρθρο. Είναι από τις φορές που σκεφτόμουν ότι ο άνθρωπος απόχτησε γλώσσα και γραφή για να μπορεί να κρύβει τις σκέψεις του.


Έτσι κι ενώ είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ με την συνδικαλιστική εκπροσώπηση και να προωθηθούν νέοι συνάδελφοι, βγήκα μπροστά και ξεκινήσαμε τον αγώνα των εργαζομένων για το δικαίωμα της εκπροσώπησης και την οργάνωση σωματείου.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λύθηκε το θέμα και δημοτικές παρατάξεις πρόσφεραν μια από τις θέσεις που δικαιούνταν στους εργαζόμενους με τον αναπληρωτή του, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ. Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας έγιναν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο καταστατικό της.

Έτσι κάποιοι κατάλαβαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα. Έτσι ο καλός θεός βρήκε τόπο και κατοικία στο γνώριμο μας κόσμο. Διαφορετικά θα ήμασταν το μοναδικό αρνητικό παράδειγμα στις δημοκρατικές κοινωνίες, που εργαζόμενοι αποποιήθηκαν το δικαίωμα της εκπροσώπησης τους!

Μετά από όλα αυτά συγκλήθηκε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, σε αίθουσα του ΠΣΚΗ. Μετά από διεξοδική συζήτηση εκλέχτηκα δια βοής ομόφωνα εκπρόσωπος των εργαζομένων. Από τότε είχα ξεκαθαρίσει ότι είναι η τελευταία μου θητεία και μόλις οργανωθεί το σωματείο και γίνουν εκλογές θα παραιτηθώ και θα παραχωρήσω τη θέση μου σε όποιον εκλεγεί. Ομόφωνα είχα εκλεγεί και το 2014.

Πριν από όλα όμως αισθάνομαι την υποχρέωση να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκα με κάποιες σταθερές αρχές, επειδή δεν μου αρέσουν οι βολικοί κώδικες ηθικής. Για μένα η δημοτική επιχείρηση είναι εταιρεία των δημοτών και γι αυτό δουλεύομε προς όφελος των πολιτών, του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.

Έτσι επεδίωκα την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τις διοικήσεις της εταιρείας, τα θεσμικά όργανα του Δήμου Ηρακλείου και τις δημοτικές παρατάξεις. Μπορεί να κατηγορήθηκα γι αυτό από κάποιους, αλλά η καλή συνεργασία βοήθησε περισσότερο παρά έβλαψε τους εργαζομένους και την εταιρεία. Η καλή συνεργασία πλείω τους έχοντας ωφέλησε, άνευ δε ταύτης πλείω τους μη έχοντας έβλαψε!

Επετεύχθησαν σημαντικά πράγματα από το 2014 μέχρι σήμερα που θα μου επιτρέψετε να αναφέρω, μερικά από αυτά, συνοπτικά.

1) Οι μισθοί των εργαζομένων μέσω εταιρειών η με ΤΠΥ- συμβάσεις έργου ξεκίνησαν να καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σήμερα είναι αυτονόητο αλλά το 2012,13 η 14 δεν ήταν.

2) Τότε οι μικτοί μισθοί ανερχόταν στο ύψος των 586 ευρώ και των νέων στα 510. Πετύχαμε να απολαμβάνουν καθαρές αποδοχές, πληρωτέες, 700 η 800 και περισσότερο ευρώ μηνιαίως, σε καιρούς μνημονίων. Τη βάση του υπολογισμού αποτέλεσε το ενιαίο μισθολόγιο.

Έτσι εξασφαλίστηκε η ενιαία αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων που διαταράχτηκε με τις υψηλές αμοιβές, σε κάποια τμήματα της εταιρείας και στις οποίες ήμουν αντίθετος από τη πρώτη στιγμή. Πολύ δε περισσότερο με τη χρησιμοποίηση του άρθρου 32. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους και στα πλαίσια της ευθύνης τους. Βέβαια εάν έλειπε η αδικία κανείς δεν θα σκεφτόταν την αναγκαιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

3) Πετύχαμε οι εποχιακά εργαζόμενοι να επαναπροσλαμβάνονται κάθε χρόνο στα καταστήματα της εταιρείας και να συμπληρώνουν τα ένσημα για το ταμείο ανεργίας. Γι αυτό το λόγο δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με διαφορετικές λογικές και απόψεις αλλά και με πρακτικές που άφηναν άνεργους συναδέλφους μας.

Συγκρούσεις βέβαια υπήρξαν και με τις λογικές κάποιων συμβούλων που επιτέθηκαν προσωπικά σε εργαζομένους ακόμη και κόντρα στις απόψεις των εκτελεστικών οργάνων του Δ.Σ., επιζητώντας διάφορες προσωπικές απόψεις και επιλογές. Βέβαια από αυτούς πολλάκις έχω κατηγορηθεί με διάφορες συκοφαντίες, αλλά αυτά είναι να τα θυμάται κάποιος και να χαμογελάει φιλοσοφώντας. Το ζητούμενο είναι να λειτουργεί κάποιος θεσμικά και να μπορεί να περπατά στη πιάτσα, κοιτάζοντας τους συνανθρώπους στα μάτια.

4) Πετύχαμε να υπάρχει ευαισθησία στις μονογονεϊκές οικογένειες, στους ΑΜΕΑ, σε θέματα υγείας, λοχείας, σπουδών, σύνταξης κτλ. Η δημοτική εταιρεία αποτελεί απάνεμο λιμάνι για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Εύχομαι να διατηρηθεί η φήμη στην κοινωνία της πόλης μας, ότι όποιος εργαστεί στην δημοτική μας εταιρεία βγαίνει στη σύνταξη.

Οι εργαζόμενοι μέσω της συμμετοχής τους στο Δ.Σ. βοήθησαν στην επίτευξη σπουδαίων στόχων της εταιρείας και των θεσμικών οργάνων του Δήμου μας, ειδικά σε πολύ δύσκολες στιγμές, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο. Σημαντική ήταν και η βοήθεια τους στις διαδικασίες της απορρόφησης της ΔΕΠΤΑΗ από την ΔΕΠΑΝΑΛ, που αποτελούσε στρατηγικό στόχο για αρκετά χρόνια και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των γενικών συνελεύσεων των δημοτικών εταιρειών.

Είναι κρίμα που κάποιοι διαφωνούσαν και έθεταν εμπόδια.
Οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη στην αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών όπως ήταν η περίοδος της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΠΤΑΗ και στήριξαν την εταιρεία με κόπο, μόχθο και πόνο. Ακόμη και στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου βοήθησαν τα μέγιστα.

Δούλεψαν χωρίς πρόσθετες αμοιβές, πολλές ώρες και μέρες, πέραν του ωραρίου τους, για τις μελέτες των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των 12.000.000 ευρώ το 2014-15 και των 4.000.000 ευρώ το 2019-20 αλλά και της καθαρής θέσης παλαιότερα. Για τις μελέτες αυτές κ.α. δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ η δημοτική εταιρεία σε αντίθεση, για παράδειγμα με κάποιους, που τη μελέτη της συνένωσης, την πληρώθηκαν κανονικότατα και ακριβότατα.

Σε ότι αφορά θέματα κατασκευής , ολοκλήρωσης και λειτουργίας του ΠΣΚΗ οι εργαζόμενοι στήριξαν λύσεις και αποφάσεις για τη τέχνη και το πολιτισμό του τόπου μας, για τις νέες θέσεις εργασίας που θα προσφέρει και το καλό εργασιακό περιβάλλον που θα διαθέτει. Πάντα πίστευα ότι για να πετύχει η οποιαδήποτε πολιτική πολιτισμού πρέπει να απολαμβάνει της αγάπης και της εκτίμησης των πολιτών, κι αυτή η θέση αποτελούσε το μπούσουλα στη στάση μου στις σχετικές αποφάσεις.

Πάντα στηρίζαμε την άποψη ότι το ενετικό λιμάνι σαν αρχαιολογικός χώρος έπρεπε να παραχωρηθεί στο Δήμο Ηρακλείου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και το ΜΑΡΙΝΑ έπρεπε να έχει παραχωρηθεί σαν μέρος του αρχαιολογικού χώρου του λιμανιού. Ο κορυφαίος Δήμος της Κρήτης και ένας από τους σπουδαιότερους στη χώρα μας, δεν μπορεί να μένει εκτός του αρχαιολογικού χώρου του λιμανιού. Δεν το πετύχαμε βέβαια, αλλά πετύχαμε να παραμείνει το ΜΑΡΙΝΑ στην δημοτική εταιρεία αλλά χάσαμε το ΒΑΡΔΙΑ λόγω χειρισμών κι επιλογών και της τότε διοίκησης του ΟΛΗ ΑΕ κτλ.

Σήμερα στηρίζομε την ανάπτυξη της εταιρείας σε πολλούς και ποικίλους τομείς γιατί έτσι θα έρθει η εξέλιξη της, οι νέες θέσεις εργασίας σε καλές συνθήκες αλλά και η εκτίμηση από τους πολίτες. Γι αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να απολαμβάνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και να είναι αποτελεσματικοί στην εργασία τους.

Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας σε συνεργασία με την διοίκηση της εταιρείας οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τις μέρες του Μαρτίου, που τους αφαίρεσε, άδικα και αναίτια, το υπουργείο εργασίας με τα τερτίπια του, από το επίδομα της πλατφόρμας, της επιδότησης της ανεργίας. Το ίδιο συνέβη και για εκείνους που ενώ είχαν δηλωθεί στη πλατφόρμα τον Ιούνιο κανονικά, στο τέλος του ίδιου μήνα το υπουργείο τους άφησε απέξω.

Κι αυτή την ευαισθησία της δημοτικής εταιρείας είναι κάτι που πρέπει να την καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι, γιατί δεν είναι δεδομένη στη ζούγκλα της αγοράς της εργασίας. Και παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, ετούτη τη δύσκολη εποχή, οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά, αποδοχές, επιδόματα, και δώρα η αμοιβές.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν όαση στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελούν ανάχωμα προστασίας των εργαζομένων στη σκληρή επίθεση που δέχονται τα τελευταία χρόνια, τα εργασιακά δικαιώματα που τα θεωρούσαμε κεκτημένα.

Άλλωστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο λαϊκή μορφή εξουσίας της Δημοκρατίας μας.
Όλα αυτά και άλλα πολλά επετεύχθησαν με την καλή συνεργασία των εργαζομένων με τα θεσμικά όργανα της εταιρείας και του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων. Σε θέματα που υπήρχαν διαφωνίες μέσα από το διάλογο και τις διεξοδικές συζητήσεις βρέθηκαν λύσεις και δόθηκε προοπτική χωρίς μεγαλοστομίες προς το συμφέρον των εργαζομένων και της δημοτικής εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι για τη τύχη τους αλλά να αγωνίζονται και να εργάζονται για καλύτερες προοπτικές και να μην σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους αλλά όλους τους συναδέλφους.

Μετά λοιπόν τις εκλογές των εργαζομένων στις 29/9/2020 και αφού συγχαρώ τους νεοεκλεγέντες συναδέλφους θα τους ευχηθώ καλή δουλειά προς όφελος των εργαζομένων, της δημοτικής εταιρείας και των δημοτών της πόλης μας.

Μετά και τις εκλογές, την ίδια μέρα, για την εκλογή του εκπροσώπου των εργαζομένων, θέτω τη παραίτηση μου, από εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, στη διάθεση σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας!
Με εκτίμηση
Κωστής Μουδάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............