ο Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Σεπτεμβρίου 2020

ο Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης

 Το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό τοπίο στις βορειοδυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη αποτελεί την περιοχή ανάπτυξης του Οικομουσείου Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης. Το οικομουσείο είναι ένα σύνολο επισκέψιμων χώρων με την οργάνωση τοπικών δικτύων που εξασφαλίζουν τη διάχυση της γνώσης για την κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ανθρώπων και την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των τόπων τους.

Η έννοια του οικομουσείου είναι η πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου φορέα με μουσειακή διάρθρωση και τη μορφή πολιτιστικού εργαστηρίου ως κέντρου τεκμηρίωσης, έρευνας, διαμόρφωσης εκπαιδευτικών ή επιμορφωτικών προγραμμάτων και επιστημονικών προτάσεων για την προώθηση μιας βιωματικής σχέσης με την πολιτιστική κληρονομιά.

Η ίδρυση και λειτουργία του Οικομουσείου «Κουρητία Οδός» στοχεύει επιπλέον στην υποστήριξη ενός ήπιου τουρισμού (αγροτουρισμού - οικοτουρισμού - πολιτιστικού), με βάση την αγροτική ζωή και την αγροτική παραγωγή και σεβασμό στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των οικισμών που συμμετέχουν στον φορέα. Το Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης δομείται πάνω σε μία νοητή θεματική διαδρομή σημαντικών τόπων που με την ονομασία Κουρητία οδός περιγράφει μια περιοχή με ομοιογενή στοιχεία και χαρακτηριστικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

margarites5

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟΥ

.  Εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα, μινωικό πολιτισμό, κρητικό πολιτισμό.
.  Εκπαίδευση στις διατροφικές συνήθειες της περιοχής, μινωιτών γεύσεις
- κρητική κουζίνα, πολιτισμό και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
.  Επισκέψεις σε μνημεία δημιουργήματα φύσης (φυσικοί σχηματισμοί).
.  Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και ενδιαφέροντες οικισμούς.
.  Εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές και των 3 βαθμίδων.
.  Εκπαίδευση ορειβατών - πεζοπόρων, σπηλαιολόγων, αναρριχητών.
.  Σεμινάρια - συνέδρια - ημερίδες - προβολές.
.  Επισκέψεις σε τυροκομεία, ελαιουργεία, ρακοκάζανα, κεραμεία.
.  Εξορμήσεις - περιηγήσεις στην ύπαιθρο.
.  Ορειβασία - πεζοπορία - αναρρίχηση - σπηλαιολογία.
.  Επαφή με τους κατοίκους, συμμετοχή στα ήθη και τα έθιμα.

13


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ξενάγηση και τη διδασκαλία επισκεπτών στις μοναδικές περιοχές και τα τοπία του ΒΔ Ψηλορείτη, που αποτελούν τον τόπο του Οικομουσείου «Κουρητία Οδός». Το Οικομουσείο είναι ένας φορέας τεκμηρίωσης, έρευνας και διαμόρφωσης πολιτιστικών προτάσεων για την προώθηση μιας βιωματικής σχέσης με τον τόπο και την πολιτιστική του κληρονομιά.
Οι συμμετέχοντες αποκτούν συνολική γνώση της περιοχής, εκπαιδεύονται σε πρότυπες περιβαλλοντικές συμπεριφορές και διδάσκονται την ιστορία και το πολιτιστικό της υπόβαθρο.
Στις προτεινόμενες δράσεις συνεργάστηκαν ειδικοί επιστήμονες - εκπαιδευτικοί, κοινωνιολόγοι, γεωγράφοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι και οι κάτοικοι των περιοχών.

02


Επίσκεψη στο Σπίτι των Κουρήτων- ιστορικό διατηρητέο, αγροτικό αρχοντικό του 19ου αι. Τα Τζανακιανά, αγροτικός οικισμός στο κέντρο του Οικομουσείου.                                                                                       
Οι Μαργαρίτες, πανάρχαιο κέντρο Κεραμικής, κέντρο βυζαντινής και ενετικής περιόδου, παραδοσιακός οικισμός με σημαντικά μνημεία & κτίσματα. Θεματικό γεύμα σε διαπιστευμένο χώρο εστίασης σε ιστορικό πύργο.              
Γευσιγνωσία σπιτικών γλυκών & παραδοσιακών ποτών στην έδρα του Οικομουσείου.
  http://www.kouritonhouse.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............