Οι Μητροπολίτες Γεράσιμος και Ιωσήφ στο μοναστήρι της Γκουβερνιώτισσας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Μητροπολίτες Γεράσιμος και Ιωσήφ στο μοναστήρι της Γκουβερνιώτισσας

Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, επισκέφθηκε σήμερα το μοναστήρι της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ Γεράσιμο.

Οι δύο ιεράρχες επισκέφθηκαν τον κατάγραφο από τοιχογραφίες ναό της μονής και στη συνέχεια στους εκθεσιακούς χώρους όπου εκτίθενται μεταξύ των άλλων εκκλησιαστικά κειμήλια, αντίγραφα των φορητών εικόνων της Μονής καθώς και ιστορικά στοιχεία για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το μοναστήρι.
Και είναι μεγάλη η χαρά της διοίκησης του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών «η Γκουβερνιώτισσα» αφού το άλλοτε ερειπωμένο και ξεχασμένο μοναστήρι βρήκε ξανά την αίγλη του και προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο ντόπιων και ξένων προσκυνητών Kαι επισκεπτών αλλά και σημαντικών ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπως ο σεβασμιότατος κ. Ιωσήφ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, κατά κόσμον Εμμανουήλ Α. Χαρκιολάκης, κατάγεται από τη Σητεία, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.
Η Προκόννησος, γνωστή και ως Προικόνησος, Νήσος του Μαρμαρά ή και Αδελφόνησος, είναι ένα νησί στην Προποντίδα, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των Προκοννήσων ή νήσων του Μαρμαρά. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Κυζικινής Χερσονήσου και απέχει 70 ναυτικά μίλια από την Κωνσταντινούπολη.


Πριν την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στην Προκόννησο κατοικούσε συμπαγής ελληνικός πληθυσμός περίπου 10-15.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν συγκεντρωμένοι στον κύριο οικισμό του νησιού, τα Παλάτια.
Με την ανταλλαγή, οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ωρωπού, όπου δημιούργησαν τον οικισμό Νέα Παλάτια.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρεί ως σήμερα ενεργό τον τίτλο του «Μητροπολίτη Προικοννήσου», που φέρει ο Μητροπολίτης Ιωσήφ Χαρκιολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............