H Ψαρή Φοράδα στο δήμο Βιάννου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Ιουλίου 2020

H Ψαρή Φοράδα στο δήμο Βιάννου

H Ψαρή Φοράδα είναι παραθεριστικός οικισμός, με 98 κατοίκους βάσει της απογραφής του 2001 , στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Ηρακλείου. Προέκτασή της αποτελεί το παραλιακό χωριό Σιδωνία. Πολύ κοντά στο τελευταίο βρίσκεται ο οικισμός Τέρτσα. 

%25CE%25A8%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2597+%25CE%25A6%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2591

Στην περιοχή καλλιεργούνται μπανάνες, οπωροκηπευτικά και ντομάτα. Η Συνδωνία έχει 321 κατοίκους. Απέχουν 88 χλμ νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο..Εκεί βρίσκεται ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Η παραλία Ψαρή Φοράδα έχει παχιά σκούρα άμμο και αρκετά αρμυρίκια.

%25CE%25A8%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2597+2

Η παράλια αυτή ζώνη διακόπτεται στο μέσο της από συγκροτήματα λόφων κι έτσι η όλη επιφάνεια της πεδινής έκτασης χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα τμήμα αποτελεί ο κάμπος της Ψαρής Φοράδας και το άλλο ο κάμπος του Φαφλάγκου. Ο μεγαλύτερος από τους ενδιάμεσους λόφους σχηματίζει ένα μικρό οροπέδιο, που η έκταση του υπερβαίνει τα 500 στρέμματα και ονομάζεται "Τσιτσίνα".
Ο κάμπος της Ψαρής Φοράδας διασχίζεται από ένα χείμαρρο, ο οποίος μόνο το χειμώνα και σε περίοδο βροχών φέρνει τα νερά του μέχρι τη θάλασσα. Αντίθετα ο κάμπος του Φαφλάγκου διασχίζεται από τον Μπλαβάρη ποταμό, του οποίου τα νερά έφταναν μέχρι το τέλος της άνοιξης στη θάλασσα, κυρίως τα πιο παλιά χρόνια, που η ανομβρία δεν ήταν έντονη.
Πολλά είναι τα στοιχεία εκείνα που την κατατάσσουν στις πλέον προνομιούχες περιοχές, καθώς το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής έδωσε την δυνατότητα στους αγρότες να καλλιεργούν στην καρδιά του χειμώνα υπαίθριες ντομάτες με περίοδο συγκομιδής από τον Οκτώβρη έως τον Απρίλη.

%25CE%25A8%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2597+3

Την θερινή περίοδο είναι το πλέον απάνεμο μέρος καθώς είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σου διαταράξουν τις διακοπές τα καλοκαιρινά μελτέμια.
Περνώντας από το χωριό Καλάμι και αφού έχεις πλέον διανύσει το ήμισυ της απόστασης, αντικρίζοντας τον κάμπο της Ψαρής, όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι, διακρίνεται ο οικισμός πνιγμένος στο πράσινο της ελιάς και το γαλάζιο της θάλασσας.
Φτάνοντας στην πλατεία του χωριού με τα καφενεδάκια στην σειρά μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το αναψυκτικό σου κάτω από τον παχύ ίσκιο που σου προσφέρουν τα αρμυρίκια, με την αμμουδιά να μπερδεύεται στα ποδιά σου, ξεχνώντας από την πρώτη στιγμή την κοπιαστική διαδρομή που διάνυσες μέχρι να φτάσεις.

%25CE%25A8%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2597+4

Είναι όλα αφημένα στους δικούς τους ρυθμούς μακριά από τον θόρυβο των μεγάλων τουριστικών προορισμών και δεν χρειάζεται παρά ελάχιστος χρόνος για να νοιώσεις την ζεστασιά της φιλοξενίας που με μοναδικό τρόπο συναντάς ίσως ελάχιστες φορές στην ζωή σου.
Στον απάνεμο όρμο, με το Ψαροχάρακο, (Ψαρό Χαράκι), το μικρό αυτό νησάκι της ανατολικής πλευράς, με τις πολλές οριζόντιες ραβδώσεις, αψευδής μάρτυρας των γεωλογικών μεταβολών που έγιναν στην διαδρομή των αιώνων, καθώς κάθε γραμμή στο βράχο αποτυπώνει μεγάλες χρονικές περιόδους από την ιστορία του φλοιού της γης.
%25CE%25A8%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2597+5

Η μοναδική παραλία της Ψαρής από το "Θιόφιλο" με το "Ψαροχάρακο" έως την "Σεντόνα" με την γκρίζα αμμουδιά της , είναι ένα πραγματικό στολίδι με φόντο το βαθύ μπλε της θάλασσας και αποτελεί το σημείο αναφοράς του τόπου.
Η φημισμένη παραλία της Ψαρής Φοράδας έχει την δική της ιστορία, ευτυχώς όμως που οι κάτοικοι του οικισμού, σε άλλες εποχές όπου κανένας δεν μιλούσε για το περιβάλλον, πρωτοστάτησαν και την προστάτευσαν τόσο οπό τις παράνομες αμμοληψίες όσο και από τις όποιες παρεμβάσεις, δίνοντας σε όλους εμάς την δυνατότητα να την απολαμβάνουμε σήμερα.
Η πανδαισία των χρωμάτων που γεμίζουν τον ουρανό, συνθέτουν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Ψαρής, με το ήλιο να χάνεται σιγά, σιγά στα νερά του νοτίου Κρητικού πελάγους, αφήνοντας στη θέση του, το Αυγουστιάτικο φεγγάρι να σεργιανίζει στα κύματα, παρασύροντας κάθε σου σκέψη και συναίσθημα στο δικό του νυχτερινό μονοπάτι.


Κάθε βράδυ η πλατεία μεταμορφώνεται, τα καφενεία γεμίζουν με κόσμο κάθε ηλικίας και ο βραδινός περίπατος στην παράλια επισφραγίζει τη διαδρομή μιας μέρας. Έτσι ήρεμα περνούν οι μέρες θαρρείς και σταμάτησε ο χρόνος, αφήνοντας πς καλύτερες αναμνήσεις για να πάρεις μαζί σου φεύγοντας, μαζί με την επιθυμία το επόμενο σαββατοκύριακο, την επόμενη χρόνια να επιστρέψεις στην Σιδωνία αφού πάντοτε οι στιγμές που έζησες θα σε ακολουθούν στην σκέψη και στις αφηγήσεις σου.
Από διοικητική άποψη ο οικισμός Ψαρή Φοράδα όπως και η Συνδωνία υπάγονται στο Δημοτικό διαμέρισμα Καλαμίου του δήμου Βιάννου.

%25CE%25A8%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2597+6

Στην Ψαρή Φοράδα υπάρχουν μεταξύ άλλων, νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, φαρμακείο, εστιατόρια, καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αξιόλογη είναι η παραλία της Σιδωνίας. Η Ψαρή Φοράδα είναι χτισμένη στις ακτές του Λιβυκού πελάγους κοντά στο Μύρτος και στην Ιεράπετρα.. Αξιοθέατο είναι ο ναός της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας, που θυμίζει ότι η Ψαρή Φοράδα είναι απάνεμο λιμάνι.
Ο οικισμός ιδρύθηκε από κατοίκους του Καλαμίου, που έρχονταν στο μέρος αυτό αρχικά για ψάρεμα και μόνο το καλοκαίρι, όπως επίσης και για να ελέγχουν τις καλλιέργειες τους. Σήμερα αποτελεί πλέον τόπο μόνιμης διαμονής. Τον τελευταίο καιρό σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη




Αναφορικά με την ονομασία, η Ψαρή Φοράδα ανήκε σε κάποιον αγά, ο οποίος για να επιδείξει την ισχύ του, δε δίστασε- σύμφωνα με το θρύλο- να κρεμάσει το αγαπημένο του θηλυκό άλογο (μια γκρίζα φοράδα) σε συγκεκριμένο τόπο. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο ότι την έδεσε στο μέρος εκείνο και την άφησε να πεθάνει από πείνα και από δίψα. Ο τόπος αυτός, εκεί που βρίσκεται ο σημερινός οικισμός, έλαβε το όνομα Ψαρή Φοράδα από αυτόν το θρύλο. Η Σιδωνία ταυτίζεται με ομώνυμη αρχαία πόλη.



ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............