Καλιστεία Miss Ηράκλειο Στα 3 Πεύκα Με Νικήτρια Την Πίτσα Πετρά - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

18 Σεπτεμβρίου 2022

Καλιστεία Miss Ηράκλειο Στα 3 Πεύκα Με Νικήτρια Την Πίτσα Πετρά

  Τα πρώτα πανελλήνια καλλιστεία έγιναν στην Αθήνα το 1952 και ήταν για την εποχή εκείνη στην Ελλάδα το κοσμικό και καλλιτεχνικό γεγονός που τίμησαν με την παρουσία τους ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπάγος και σύσσωμη η πολιτική και καλλιτεχνική κοινωνία των Αθηνών. Στα καλλιστεία αυτά που οργάνωσε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ τον τίτλο της STAR ΕΛΛΑΣ κέρδισε η Κρητικοπούλα Νταίζη Μαυράκη. Επόμενο ήταν λοιπόν η Κρήτη να γιορτάσει με ενθουσιασμό το γεγονός.


Αυτό όμως που ξεσήκωσε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα το Ηράκλειο ήταν όταν μετά από δυο χρόνια τον τίτλο της STAR ΕΛΛΑΣ κέρδισε η Ηρακλειώτισσα Ρίκα Διαλυνά.
Θυμάμαι όταν η Ρίκα Διαλυνά λίγες μέρες μετά την εκλογή της επισκέφθηκε το Ηράκλειο.

2


Ο κόσμος είχε κατακλείσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να χειροκροτήσει την κοπέλα που έκανε υπερήφανους όλους τους Κρητικούς.
Κι ενώ στην Αθήνα τα καλλιστεία καθιερώνονταν σαν θεσμός, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο οργανώνονται τα πρώτα καλλιστεία για την εκλογή της MISS ΗΡΑΚΛΕΙΟ.
Στοιχεία για την εκλογή αυτή δεν υπάρχουν. Από μνήμης θυμάμαι ότι πραγματοποιήθηκαν στο κοσμικό κέντρο "ΤΡΙΑ ΠΕΥΚΑ" που βρισκόταν στην Λ. Κνωσού. "MISS ΗΡΑΚΛΕΙΟ" αναδείχθηκε η Πίτσα Πετρά γόνος μεγάλης προσφυγικής οικογένειας.

7836047fcd7f2898eb3e47ce085cb0e8

Την κοπέλα αυτή είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ αργότερα στην Θεσσαλονίκη όπου είχαν μετακομίσει οικογενειακώς. Διαπίστωση μου ήταν ότι επρόκειτο για ένα πανέμορφο κορίτσι που δίκαια είχε κατακτήσει τον πρώτο τίτλο ομορφιάς στα Κρητικά καλλιστεία.
Το 1963 τα Πανελλήνια Καλλιστεία έχει αναλάβει πλέον η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με συντονιστή τον φίλο μου και δημοσιογράφο Μ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ.

1


Στις Αρχάνες του Ηρακλείου ο Γιατρός Μαρκομιχελάκης είχε δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό για την εποχή του χώρο το "ΔΙΑΣ HOTEL". Στο χώρο αυτό υπήρχε μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων στην οποία μου είχε ανατεθεί η οργάνωση διάφορων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

A4


Προσκαλέσαμε λοιπόν μέσω του Μ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ τις νικήτριες των "Πανελλήνιων Καλλιστείων" για να τις τιμήσουμε.
Το 1979 η φίλη και μετέπειτα σύζυγος μου Δέσποινα Τριανταφύλλου θέλησε να λάβει μέρος στα "Πανελλήνια Καλλιστεία". Αρχίσαμε μαζί μια μεθοδική προετοιμασία με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στην τελική πεντάδα και να κερδίσει τον τίτλο της Αναπληρωματικής Miss Ελλάς 79. Στην Ιαπωνία που πήγαμε για τον διαγωνισμό της MISS INTERNATIONAL 1979 κέρδισε επίσης μια θέση στην τελική πεντάδα.
Μετά από την εμπειρία μου αυτή είχε ανοίξει πλέον ο δρόμος για την οργάνωση των ΠΑΓΚΡΗΤΙΩΝ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΩΝ πάντα με την προτροπή και συμπαράσταση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ που από τότε έως σήμερα μας συνδέει μια αληθινή φιλία.
balatsinou2
πηγή φωτογραφίας 
Τα ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ξεκίνησαν με την συνεργασία της εφημερίδας του Ηρακλείου "ΠΑΤΡΙΣ" ενώ υπήρξαν αντιδράσεις από διάφορες φεμινιστικές οργανώσεις σε μεγάλη έκταση. Με τις αντιδράσεις αυτές ασχολήθηκε ο Αθηναϊκός τύπος προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα "ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ" που το κοινό της Κρήτης υποστηρίζει εν θερμώ έως σήμερα.
Η συνεργασία με την "ΠΑΤΡΙΣ" κράτησε έως το 1990 οπότε δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο η τηλεόραση ΚΡΗΤΗ TV. 
Σε Πανελλήνιο επίπεδο τα ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ έχουν έως σήμερα αρκετές επιτυχίες με αποτέλεσμα να έχουν καθιερωθεί πλέον ως ο ποιο αξιόπιστος επαρχιακός θεσμός του είδους. 


3

Σταθμό για τα ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ήταν η εκλογή της MISS ΚΡΗΤΗ 1980 Μαρίας Νικούλη η οποία στην συνεχεία κέρδισε τον τίτλο της STAR ΕΛΛΑΣ 1981.

Τιμής ένεκεν σαν οργανωτής των ΠΑΓΚΡΗΤΙΩΝ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΩΝ, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ πρότεινε να συνοδεύσω με την Δέσποινα την Νικούλη στην Ν. ΥΟΡΚΗ όπου πραγματοποιήθηκε σ' ένα θέατρο του Μπροτγουέϊ η εκδήλωση για την ανάδειξη της MISS ΥΦΗΛΙΟΣ. Ήταν ένα θαυμάσιο ταξίδι όπου η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ έκανε πολλές εκδηλώσεις προς τιμή της Μ. ΝΙΚΟΥΛΗ.

kallisteia-198
πηγη φωτογραφίας

Στην Ν. ΥΟΡΚΗ γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους του χώρου και γενικά το ταξίδι αυτό εμπλούτισε τις γνώσεις μου γύρο από τον θεσμό των καλλιστείων.
Εκτός από τη Μαρία Νικούλη, διακρίσεις έχουν κερδίσει σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο η Σάσα Πατεράκη Γ' Miss Ελλάς 1984, η Σοφία Σταματάκη Β' Miss Ελληνίδα 1994, η Λίλα Καρακιτσάκη Mrs. Υδρόγειος 2003, η Χρύσα Δρακάκη Α' Miss Γιάνγκ 2005 και πολλές άλλες.







Γιώργος Ζαχ. Ασαργιωτάκη
ΜISSKRITI.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............