Μηνάς Γεωργιάδης Ο Πρώτος Εκλεγμένος Μεταπολεμικά Δήμαρχος Ηρακλείου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Οκτωβρίου 2022

Μηνάς Γεωργιάδης Ο Πρώτος Εκλεγμένος Μεταπολεμικά Δήμαρχος Ηρακλείου

 8888888888888888888


Ο δήμαρχος της δεκαετίας του ‘50 Γ. Γεωργιάδης και η σύζυγός του.


Ο πρώτος μεταπολεμικός δήμαρχος και η προσφυγοπούλα καλλονή

Γιώργος Γεωργιάδης – Μάρω Αλεξανδροπούλου Γεωργιάδη


Ήταν ο πρώτος εκλεγμένος μεταπολεμικός δήμαρχος Ηρακλείου, γόνος μιας οικογένειας που θυσίασε τρία μέλη της στην υπόθεση της ελευθερίας. Βρισκόταν στη δεύτερη τετραετία της θητείας του, όταν σε μια παρέλαση του σώματος ελληνίδων οδηγών, είδε μια νεαρή προσφυγοπούλα, πραγματική καλλονή την εποχή εκείνη. 

1285584652

Αυτή η συνάντηση στην παρέλαση έμελλε να είναι και η καθοριστική για τη ζωή τους. Λίγο καιρό μετά παντρεύτηκαν. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύομε αφορούν στον επί 8 χρόνια δήμαρχο του Ηρακλείου Γιώργο Γεωργιάδη (1914-1984) και στη σύζυγό του Μαρία, το γένος Κωνσταντίνου Αλεξανδροπούλου, που «έφυγε»σε ηλικία 89 ετών.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης καταγόταν από μεγάλη οικογένεια του Ηρακλείου που ανήκε στο χώρο των φιλελευθέρων. Ο πατέρας του Αλέξανδρος ήταν έμπορος και διετέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τρία αδέλφια του Αλέξανδρου έγιναν μάρτυρες της ελευθερίας, καθώς συγκαταλέγονται στους 62 μάρτυρες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί τον Ιούνιο του 1941. 

Ήταν ο Μηνάς, δήμαρχος Ηρακλείου, μια μεγάλη μορφή στην ιστορία της πόλης, ο Τίτος, δραστήριος φιλελεύθερος πολιτικός, από τους ιδρυτές της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης κατά των Γερμανών, και ο Μανόλης, μια ακόμη ηρωική μορφή. Με τέτοιες οικογενειακές παρακαταθήκες, ο Γιώργος Γεωργιάδης δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει ένα από πριν καθορισμένο δρόμο. Σπούδασε νομικά, υπηρέτησε στο μέτωπο και μετά την απελευθέρωση και τον εμφύλιο, εξελέγη πρώτος μεταπολεμικός δήμαρχος του Ηρακλείου, το 1951, στα 37 χρόνια του. Επανεξελέγη για μια δεύτερη θητεία (1955-59) και έχασε τις δύο επόμενες εκλογές, από τον Νικόλαο Κρασαδάκη, το 1959, και από τον Ανδρέα Καλοκαιρινό, το 1965. Την επόμενη χρονιά, πάντως, ο Α. Καλοκαιρινός τον προσέλαβε ως νομικό σύμβουλο του δήμου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1982. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα.

1382822_745094552173201_815438654_n

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΜΗΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Η Μαρία (Μάρω τη φώναζαν οι δικοί της) Αλεξανδροπούλου, μετέπειτα Γεωργιάδη, γεννήθηκε το 1921 στη Σμύρνη. Διαβλέποντας τα δεινά που έρχονταν για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, ο πατέρας της Ιωάννης έφυγε για το Ηράκλειο λίγο πριν την καταστροφή προκειμένου να προετοιμάσει την εγκατάσταση της οικογένειάς του. αγόρασε ένα σπίτι και οργάνωσε την αντιπροσωπεία των τσιγάρων «Καραβασίλη» στο κέντρο της πόλης. Με το ξέσπασμα των δραματικών γεγονότων, κι ενώ η Μαρία ήταν ενός έτους, η μητέρα της Στέλλα την πήρε στην αγκαλιά της, μαζί με τον αδελφό της Κώστα, κι έφυγαν για να συναντήσουν τον πατέρα. Η Μαρία, μια πραγματική καλλονή, έμαθε πιάνο και έδειξε από μικρή ενδιαφέρον για τα κοινωνικά θέματα. Εντάχθηκε στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες που αφορούσαν σε θέματα βοήθειας και αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο. 

Σε μια τέτοια εκδήλωση γνωρίστηκε με το δήμαρχο Γιώργο Γεωργιάδη. Παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1956 κι έκαναν τρία παιδιά. Τον Μηνά, τον Αλέκο και την Αγγέλικα. Πριν από λίγους μήνες «έφυγε» πλήρης ημερών, αφού είδε και τα τρία της παιδιά να ξεχωρίζουν στην κοινωνία και καμάρωσε τέσσερα εγγόνια.

Τις φωτογραφίες του Γιώργου και της Μαρίας, αλλά και τις πληροφορίες για τη ζωή τους μας έδωσε ο γιός τους κ. Μηνάς Γεωργιάδης, υπεύθυνος του τμήματος εφημερίδων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

ΠΗΓΗ - ΠΑΤΡΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............