Με ξεχωριστή λαμπρότητα πανηγύρισε το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Οκτωβρίου 2022

Με ξεχωριστή λαμπρότητα πανηγύρισε το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας.

 Με ξεχωριστή λαμπρότητα πανηγύρισε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων, στον αύλιο χώρο της Μητροπόλεως στην Ιεράπετρα, όπου τέθηκε σε προσκύνηση το φυλασσόμενο απότμημα της Κάρας του Οσίου προς ευλογία και αγιασμό των ευσεβών χριστιανών της περιοχής.


Τήν κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. Στο κήρυγμά του, με αφορμή το συναξάρι του Οσίου Ιωάννου, που αναζήτησε περισσότερη ησυχία στην περιοχή του Γουβερνέτου Ακρωτηρίου Χανίων, και των 98 Οσίων συνασκητών του, οι οποίοι ασκήτευσαν στον Αζωγυρέ Σελίνου, αναφέρθηκε στη σημασία του ασκητικού φρονήματος ως αντίδοτου στον καταλανωτικό πρότυπο, στο πνεύμα της ευζωϊας και στα επιτεύγματα της τεχνολογίας, που δημιουργούν όλο και περισσότερες εικονικές ανάγκες στον σύγχρονο άνθρωπο και τον απομακρύνουν από τον Θεό.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος σημείωσε ότι ο Όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης και οι συν αυτώ 98 Όσιοι Θεοφόροι Πατέρες απαρνήθηκαν τις κοσμικές απολαύσεις και τις ηδονές του παρόντος βίου, αναζήτησαν την ησυχία «εν ερημίαις, όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης» και με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή έζησαν μόνοι ενώπιον Θεού γιαυτό και έλαβαν πλούσια τη χάρη του και πολλά ουράνια χαρίσματα. Και κατέληξε με την προτροπή: «Ας παρακαλέσουμε όλοι τον Όσιο Ιωάννη τον Ερημίτη και τους 98 συνασκητές του, στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, να πρεβεύουν για μας, να είναι παράδειγμα ασκητικού φρονήματος, να περισκέπουν και να φωτίζουν την πορεία της ζωής μας. 

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος της Α΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας, ο Οσιολ. Ιερομόναχος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, Εφημέριος Ενορίας Βασιλικής, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους της πανηγύρεως απέδωσαν καλλικέλαδα και κατανυκτικά ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης και οι Ιεροψάλτες της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής, στο Αρχονταρίκι της οποίας προσφέρθηκε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............