Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μοχό η Ημερίδα με τίτλο «Η καθ΄ Ημάς Ανατολή, Ενθύμησις» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

03 Οκτωβρίου 2022

 Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μοχό η Ημερίδα με τίτλο «Η καθ΄ Ημάς Ανατολή, Ενθύμησις»

 Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μοχό η Ημερίδα με τίτλο «Η καθ΄ Ημάς Ανατολή, Ενθύμησις» στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

 


Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργανώνουν ο Δήμος Χερσονήσου, το Ίδρυμα «Έλλη Αλεξίου» και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτιστικής Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με τη συμμετοχή του Εθνικού Συμβούλιο Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO. 

 

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Βάθεια, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ Ευγενίου και ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου με την τελετή υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας του Ιδρύματος «Έλλη Αλεξίου» με το Εθνικό Συμβούλιο Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO που θα πραγματοποιηθεί στο Κράσι. 


«Οι εκδηλώσεις έχουν διττό στόχο», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και πρόσθεσε : «Από τη μία να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη ως ελάχιστο φόρο τιμής σε μια από τις πιο θλιβερές και μελανές σελίδες της ιστορίας του

έθνους μας και από την άλλη να επικοινωνήσουμε τα μοιραία γεγονότα και το ιστορικό αποτύπωμα που άλλαξε το ρου της ιστορίας του Ελληνισμού» 


Διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα για την μικρασιατική εκστρατεία, τη Μεγάλη Ιδέα και το τέλος της, την προσφυγική κρίση που ακολούθησε, το διεθνές πολιτικό status quo της εποχής εκείνης, την πολυδιάστατη επίδραση στην μετέπειτα πορεία της χώρας μας.

«Για ένα έθνος, η μνήμη, σε αντίθεση με τη λήθη, είναι μια συλλογική διαδικασία και άρα είναι υποχρέωση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να την κρατήσει ζωντανή. Για να κατανοήσουμε το ιστορικό γίγνεσθαι πρέπει πρωτίστως να θυμόμαστε, να μελετούμε και να ερμηνεύουμε τα γεγονότα του παρελθόντος», επεσήμανε ο κ. Σέγκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............