Το Φεστιβάλ - θεσμός για την τζαζ μουσική και το Ηράκλειο, το Heraklion Jazz Festival, πιστό στο θερινό ραντεβού του στο Αίθριο του ΠΣΚΗ - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Σεπτεμβρίου 2022

 Το Φεστιβάλ - θεσμός για την τζαζ μουσική και το Ηράκλειο, το Heraklion Jazz Festival, πιστό στο θερινό ραντεβού του στο Αίθριο του ΠΣΚΗ

 Το Φεστιβάλ - θεσμός για την τζαζ μουσική και το Ηράκλειο, το Heraklion Jazz Festival, πιστό στο θερινό ραντεβού του στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, ανοίγει τη νέα περίοδο εκδηλώσεων με πέντε συναυλίες ξεχωριστών Ελλήνων καλλιτεχνών και ιδιαίτερων μουσικών σχημάτων.



Μέσα σε τρεις μέρες, το κοινό της τζαζ μουσικής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πέντε συναυλίες δημιουργικών καλλιτεχνών, χαρακτηριστικά δείγματα του εύρους όχι μόνο του ύφους της ελληνικής τζαζ σκηνής, αλλά και των απρόσμενων συνδυασμών της με άλλα μουσικά είδη. Φέτος η κλασική αμερικανική τζαζ συνομιλεί με την ευρωπαϊκή, με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και την ελληνική παράδοση, με τη βυζαντινή και την έθνικ μουσική, την RnB της δεκαετίας του ’60, τη funky και τη soul. Για άλλη μια φορά, το κοινό της τζαζ θα ζήσει στο Ηράκλειο τη συναρπαστική προσμονή του αυτοσχεδιασμού από έμπειρους, καταξιωμένους και από νέους, ταλαντούχους μουσικούς να αλληλοσυμπληρώνονται μέσα σ’ ένα κλίμα γιορτής και δημιουργίας.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ υπογράφει η Χρυσάννα Καρέλλη.



 
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
 
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022: Sokratis Sinopoulos, quartet “Metamodal” | 21:00
Το Summer Jazz in Progress ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων του με μια σπουδαία συναυλία από έναν παγκόσμιο Έλληνα μουσικό. Ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του παρουσιάζουν στο κοινό του Ηρακλείου μουσικές από τα δύο τους άλμπουμ στη γερμανική δισκογραφική εταιρεία παγκοσμίου εμβέλειας, ECM.
Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το πιάνο τρίο, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που αντλούν έμπνευση τόσο από τον κόσμο της τζαζ όσο και από αυτόν της σύγχρονης μουσικής, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2011, δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM Records με τον τίτλο Eight Winds και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2019 το δεύτερο άλμπουμ, με τίτλο Metamodal.
Ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του έχουν εμφανιστεί στους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας, όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και σε σημαντικά φεστιβάλ τζαζ στην Ευρώπη, όπως τα Enjoyjazz, Jazzahead, NOSPR Katowice, Skopje Jazz, Festival, Akbank Jazz Festival, Heidelberg Jazz Festival κ.ά.
Το παίξιμο του κουαρτέτου με τον ξεχωριστό του τρόπο, που συνδυάζει αρμονικά τον αυτοσχεδιασμό και τη διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών, κάνει κάθε συναυλία του σχήματος να είναι μια μοναδική εμπειρία. Ο Σωκράτης Σινόπουλος σημειώνει σχετικά: «Για εμένα το κουαρτέτο είναι η ιδανική ομάδα με την οποία μπορώ να εξερευνήσω καινούριες συνθετικές ιδέες και νέες φόρμες, ενώ αυτό που εκτιμώ και απολαμβάνω περισσότερο είναι το ότι είμαστε σε θέση να κρατάμε τη σπίθα αναμμένη με τέτοιο τρόπο που κάθε συναυλία μας να μοιάζει σαν να είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε για να παίξουμε μουσική μαζί».
 
Συντελεστές:
Σωκράτης Σινόπουλος | λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης | πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας | μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ | τύμπανα
Ηχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/3De8wFV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............