Το Κανόνι Ή Μπουμπάρδα Που Γκρέμισε Την Κεντρική Είσοδο Της Μονής Αρκαδίου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

03 Σεπτεμβρίου 2022

Το Κανόνι Ή Μπουμπάρδα Που Γκρέμισε Την Κεντρική Είσοδο Της Μονής Αρκαδίου

 Από όλες τις θυσίες που προσέφερε η Κρήτη μεσουρανεί το Αρκάδι και σήμερα ημέρα μνήμης από εκείνη την ημέρα της 8ης Νοεμβρίου του 1866 η εθελοθυσία των ηρώων δεσπόζει στις ψυχές όλων των Κρητικών.

 Η μονή Αρκαδίου ύψωσε το αίτημα της κρητικής ελευθερίας και ξεσήκωσε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης, αλλάζοντας τη νοοτροπία και την τακτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στο Κρητικό ζήτημα.
201058

15

download
Ένα από αυτά είναι και το μεγάλο κανόνι που χρησιμοποίησαν οι τούρκοι για να γκρεμίσουν την κεντρική είσοδο της Μονής την περίφημη μπουμπάρδα ή κουτσαχείλα που μετέφερε ο Μουσταφά πασάς  κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.
Αργότερα έπεσε ως λάφυρο στα χέρια των Ρώσων που το μετέφεραν στη Ρωσία και σήμερα μπορεί να βρίσκεται στην Οδησσό στο Κίεβο ή στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.
5-pyrovolarhia-toy-othomanikoy-stratoy-toy-15oy-aiona-se-pliri-diataxi
arkadi_painting

Το 1452, ένας ούγγρος χύτης κανονιών ονόματι Orban (Ουρβανός) έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τη τύχη του στην αυτοκρατορική αυλή. Ήταν ένας από τους πολλούς σε αριθμό τεχνικούς μισθοφόρους πού πωλούσαν τη τέχνη τους γυρολογώντας στα Βαλκάνια και πού πρόσφερε στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον ΙΑ’ τον Παλαιολόγο μιά από τις πλέον ακριβές ικανότητες της εποχής. 

Την ικανότητα να κατασκευάζει, με τήξη ορειχάλκου σε προσχεδιασμένα καλούπια, μεγάλα μπρούτζινα κανόνια. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη προσφορά του Ουρβανού και έδωσε εντολή μίσθωσής του με ένα μικρό μισθό ώστε να τον κρατήσει στη Πόλη. Όμως ο Κωνσταντίνος είχε λίγα διαθέσιμα κεφάλαια για να επενδύσει στη κατασκευή νέων όπλων. 

Τα μπρούτζινα κανόνια ήσαν πάρα πολύ ακριβά, κατά πολύ πάνω από τα οικονομικά μέσα άμεσης πληρωμής σε μετρητά του αυτοκράτορα. Η ισχνή αμοιβή του Ουρβανού δεν δινόταν ούτε τακτικά και καθώς ο καιρός διήρχετο ο αρχιτεχνίτης έγινε άπορος. Έτσι αργότερα κατά το ίδιο έτος αποφάσισε να βρει τη τύχη του αλλού..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............