«Οι σπόροι της Σμύρνης» από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού Παραστάσεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Αυγούστου 2022

«Οι σπόροι της Σμύρνης» από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού Παραστάσεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο

  Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως έχει χαρακτηρίσει το 2022, παρουσιάζει το πρωτότυπο έργο «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»  του Νίκου Πλατύραχου, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης. 

Μία πρωτότυπη σύνθεση που εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής, περίπου, 40 χρόνων. 
Συμμετέχουν σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις της Κρήτης και των νέων της, που συμπράττουν  με σημαντικούς και καταξιωμένους δημιουργούς, ερμηνευτές και μουσικά σχήματα παράγοντας πρωτότυπο έργο, αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.Η Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου συμπράττει με το εμβληματικό συγκρότημα POLIS Ensemble, το φωνητικό σύνολο «Φωνωδία», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, ενώ η παράσταση σφραγίζεται από την παρουσία του διεθνούς μας βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια της εν λόγω περιόδου, ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του. 

Η λογική της παράστασης είναι μία κινηματογραφική διαδρομή, με ανάλογης απόχρωσης ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα και ορχηστρικά κομμάτια που αναδεικνύουν τη δεινότητά της.  Το έργο, που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για το σημαντικό έτος 2022, είναι ενιαίο, τα μουσικά θέματα αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντιστίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές), μέσα από «γέφυρες» πρωτότυπης μουσικής.  

Οι παραστάσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης, με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου και την πολιτιστική εταιρεία Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions.

 

Συντελεστές

 

Τάσης Χριστογιαννόπουλος 

Φωνωδία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως

Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

 

POLIS ENSEMBLE 

Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες, λαούτο, λαύτα

Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Νίκος Παραουλάκης – νέυ

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος

Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος 

 

Πρόγραμμα παραστάσεων:


Ηράκλειο, 28 Αυγούστου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»


Ρέθυμνο, 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη»


Χανιά, 31 Αυγούστου – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου


Άγιος Νικόλαος,  2 Σεπτεμβρίου – Πλαζ ΕΟΤ


Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00

Είσοδος ελεύθερη. 


«Οι σπόροι της Σμύρνης» από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού Παραστάσεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............