Προστασία των καταναλωτών: Καθυστερημένο και χωρίς αντίκρισμα το κυβερνητικό «ενδιαφέρον» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Μαΐου 2022

Προστασία των καταναλωτών: Καθυστερημένο και χωρίς αντίκρισμα το κυβερνητικό «ενδιαφέρον»

 Από την πρώτη τοποθέτηση του Γενικού Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο.​ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Ανάπτυξης, για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε., αναδείχθηκε το καθυστερημένο και χωρίς αντίκρισμα κυβερνητικό ενδιαφέρον για την προστασία των καταναλωτών.


«Είναι σαφές, ότι η χειρότερη πληθωριστική κρίση της τελευταίας ο εικοσιπενταετίας, η οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της ηθελημένης αδράνειας της παρούσας κυβέρνησης και όχι απλά και μόνο το αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων στην οικονομία» ανέφερε στην έναρξη της τοποθέτησής του στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, ο Χάρης Μαμουλάκης. Αμέσως μετά, εστιάζοντας στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τον κλάδο της ενέργειας και υπενθυμίζοντας την αλλαγή της στάσης του (πρώτα λοιδόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση που διεκδικούσε την συρρίκνωση των υπερκερδών των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στη συνέχεια αποδέχθηκε ότι όντως υπάρχουν υπερκέρδη), ανέφερε: «Η Ε.Ε. προσδιόρισε ότι σε επίπεδο Ευρώπης, τα αθέμιτα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας κυμαίνονται στα 220 δισ ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας μας σε σχέση με το Ευρωπαϊκό, θα υπέθετε ότι για την Ελλάδα θα ανερχόταν κοντά στα 2,5-3 δισ ευρώ. Και τι μας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός; Ότι όντως εντόπισε η ΡΑΕ ουρανοκατέβατα κέρδη, αλλά είναι μόλις… 600 εκατ. ευρώ! Φαίνεται ότι στην Ευρώπη το πολιτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές και οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας κάνουν πάρτι ενώ εδώ, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της ΡΑΕ, το φαινόμενο είχε την μικρότερη έκταση από οπουδήποτε αλλού!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε επίσης ότι η ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών οδηγιών την συγκεκριμένη στιγμή, είναι απόρροια των πολιτικών και κοινωνικών πιέσεων προς την Κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις, δεν αποσκοπούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται στην παρούσα φάση. Ούτε όμως και προβλέπεται το παραμικρό για την ευκολότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο που είναι και η βασική πρόκληση για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον κλάδο. «Υπό αυτή την έννοια, για την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση στο λιανεμπόριο, το σημερινό νομοσχέδιο δεν λέει απολύτως τίποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε επίσης αναφορές σε επί μέρους σημεία του σχεδίου νόμου, όπως είναι η διαφάνεια στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, κ.α., τονίζοντας ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα αναπτύξει διεξοδικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε: «Για την ώρα, επισημαίνω τον προβληματισμό που μας προκαλεί η σκοπιμότητα της θεσμικής θωράκισης των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας και των εμπορικών πρακτικών τους, την ώρα που τα Δικαστήρια της χώρας έχουν κατακλυστεί από υποθέσεις που σχετίζονται με τις ρήτρες αναπροσαρμογής τους.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............