Κυκλοφορεί το βιβλίο του Βαγγέλη Λουδαδάκη με τον τίτλο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Μαΐου 2022

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Βαγγέλη Λουδαδάκη με τον τίτλο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς


Αποσπάσματα από το Εισαγωγικό Σημείωμα του Σ.Ν. Φιλιππίδη
 
Τα σύντομα κείμενα που περιέχονται στη συλλογή Συσχετισμοί συνιστούν μια ενότητα. […] Τα ποιητικά κείμενα δεν είναι γραμμένα σε στίχους αλλά σε συνεχή λόγο. Επιπλέον έχει επινοηθεί ένας, μοναδικός χαρακτήρας, η «γιαγιά», και η απρόσωπη φωνή του ποιητή περιγράφει τα δρώμενα. Κατά τρίτο λόγο, τα δρώμενα δεν είναι πια η φαινομενικά ασήμαντη καθημερινή πραγματικότητα, αλλά συμβάντα αντιπραγματικά που αποβλέπουν ακριβώς σε αλλαγή της πραγματικότητας: η «γιαγιά» εκτελεί μόνη της μικρές μαγικές τελετουργίες που επηρεάζουν είτε την ίδια  ή το χώρο γύρω της (αιωρείται, λόγου χάριν, άλλοτε η ίδια και άλλοτε τα αντικείμενα γύρω της). Δεν πρόκειται δηλαδή για πράξεις μαγείας που έχουν στόχο να προκαλέσουν κακό σε άλλους ανθρώπους ή να τους επηρεάσουν καταλυτικά, αλλά για μια «λευκή μαγεία» που αποβλέπει σε μια αντικατάσταση της υπαρκτής πραγματικότητας με μια άλλη.




[…] Και τί είναι αυτά τα σύντομα κείμενα; Μικρές πρόζες, μινιμαλιστικά διηγήματα;Διαθέτουν έναν υποτυπώδη χαρακτήρα και μια στοιχειώδη πλοκή. Και όμως σαφώς δεν πρόκειται για αφηγήσεις: ο στόχος τους δεν είναι να διηγηθούν μια μικρή ιστορία, γιατί απουσιάζει από αυτά η όποια αφηγηματική ανάπτυξη· μάλλον φαίνεται πως επιχειρούν να μαρτυρήσουν με απλούστατα μέσα μια «μαγική» διαδικασία, να δώσουν σημεία ενός άλλου, μαγικού κόσμου. Εδώ δηλαδή είναι που μεταφερόμαστε στον κόσμο της ποίησης. Και εάν θα θέλαμε να τα χαρακτηρίσουμε ειδολογικά, θα ήμασταν πλησιέστεροι και στην ουσία και στη μορφολογία τους εάν τα ονομάζαμε πεζά ποιήματα.[…] Αυτό ωστόσο που διαφοροποιεί την τελευταία συλλογή του από τις δύο προηγούμενες, είναι ότι όλα τα πεζά ποιήματα είναι ψηφίδες που συντελούν στη διαγραφή ενός σαφώς περιγραμμένου μικροσύμπαντος. Η «γιαγιά» είναι στην ουσία ανύπαρκτη. Είναι ένα πρόσχημα για να κάνει ο ποιητής τις μαγείες του. Η μαγεία είναι ακριβώς το κλειστό και συγκεκριμένο μικροσύμπαν της φαντασίας του, όπου τα πάντα είναι δυνατά. Ο Λουλαδάκης είναι ένας οραματιστής του οποίου το όραμα, υπερβαίνοντας τα όρια του πραγματικού, επιτελεί την ποθητή φυγή για εκείνον και για εμάς.Σ.Ν. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
Ο Βαγγέλης Λουλαδάκης γεννήθηκε το 1977 στα Καμισιανά του νομού Χανίων. Το επάγγελμά του είναι επιπλοποιός, ενώ παράλληλα ασχολείται εδώ και χρόνια με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Οι «Μικρές μελέτες» αποτέλεσε την πρώτη του ποιητική συλλογή που εξέδωσε το 2010. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς ποιητικούς διαγωνισμούς με διακρίσεις. Το 2011 συμμετείχε επίσης στην τελική επιλογή για το βραβείο ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή στο Τριακοστό Πρώτο Συμπόσιο ποίησης στην Πάτρα όπως επίσης και στο πρώτο φεστιβάλ λογοτεχνών στην Αθήνα στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το 2017 εκδόθηκε η δεύτερη ποιητική συλλογή με τίτλο «Εκτός. Χώροι», σε συλλογικό τόμο όπου περιλαμβάνονται ποιήματα δικά του και ποιήματα της αδελφής του Αργυρώς Λουλαδάκη. Κριτικές για τη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............