Αυτοδιοικητικοί υπέρ της Διακήρυξης της Βαλένθια - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαΐου 2022

Αυτοδιοικητικοί υπέρ της Διακήρυξης της Βαλένθια

 Έλληνες αυτοδιοικητικοί συνυπογράφουν τη Διακήρυξη της Βαλένθια, για πόλεις και περιφέρειες κλιματικά ουδέτερες, προσιτές, έξυπνες, βιώσιμες, ευημερούσες, συμμετοχικές, φιλικές προς τη νεολαία και τους διαφορετικούς, ανοιχτές για όλους και όλες, χωρίς αποκλεισμούς και με πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.


Η Διακήρυξη υιοθετήθηκε από τους εκλεγμένους Ευρωπαίους Πράσινους αυτοδιοικητικούς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τους στη Βαλένθια της Ισπανίας στις 7-8 Μαΐου 2022. Εκεί αντάλλαξαν εμπειρίες και ανέλυσαν φιλικές προς το κλίμα λύσεις, θέματα δημιουργίας χώρου για τους νέους και τα παιδιά, τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών, την πρόταξη του ανοίγματος και της κοινωνικής ένταξης, το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους.

Πάνω από 16.000 εκλεγμένοι Πράσινοι σύμβουλοι -μεταξύ τους και 300 δήμαρχοι- αλλάζουν το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης. Προσφέρουν σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών πράσινη καινοτομία και ευφυείς λύσεις για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους/ες, που περιλαμβάνουν: εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία της βιοποικιλότητας, στήριξη της δημόσιας υγείας, εναλλακτική παραγωγή, ποιοτικά τρόφιμα, κοινωνική συνοχή και ένταξη, συμμετοχή των πολιτών, διεύρυνση της δημοκρατίας και του πολιτισμού, υποστήριξη των ανέργων, των ηλικιωμένων και των προσφύγων.

Οι υπογράφοντες Έλληνες εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί δηλώνουν πως εμπνέονται από αυτές τις πρακτικές και δεσμεύονται να τις διεκδικήσουν με μεγαλύτερη έμφαση και να τις εφαρμόσουν και στην Ελλάδα, μέσα από μια ενωτική και ελκυστική πορεία, που να μπορεί να επιδεικνύει επιτυχίες και στις εκλογές (σε Δήμους, Περιφέρειες, Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο) και σε επίπεδο εφαρμοσμένων πολιτικών. Γι’ αυτό και συνυπογράφουν τη Διακήρυξη για τις πράσινες και ανθεκτικές πόλεις, που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου στη Βαλένθια. Και καλούν και άλλους εκλεγμένους, νυν και πρώην, να τη συνυπογράψουν αλλά και να στηρίξουν την υλοποίησή της.

Το βίντεο τη διαδικτυακής εκδήλωσης: https://www.youtube.com/watch?v=Up5XpOuwAHs

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

«Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες και τις τοπικές κοινότητες με δημόσιες πολιτικές και χρήσιμα μέτρα, που στοχεύουν σε επενδύσεις για ένα πιο δίκαιο, πιο πράσινο και πιο ψηφιακό μέλλον. Τόσο η κλιματική όσο και η υγειονομική κρίση έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα ανθεκτικών Δήμων και Περιφερειών για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και την καινοτομία.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι περισσότερο από ποτέ παρόντες σε τοπικό επίπεδο και δεσμεύονται να ωθήσουν τις εξελίξεις προς μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική Ευρώπη και να την προετοιμάσουν

για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις. Χιλιάδες τοπικοί εκλεγμένοι σύμβουλοι και δήμαρχοι προωθούν πράσινες καινοτόμες λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους -λύσεις που σχετίζονται με την κινητικότητα, τη βιοποικιλότητα, την ενεργειακή εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, τα διατροφικά συστήματα, την κοινωνική συνοχή, τη συμπεριληπτικότητα κ.α.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να παίξουν πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών και έτσι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρόλος τους επίσης είναι ζωτικός στην εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι διακηρύσσουν:

1. ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όλοι οι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί ιθύνοντες να αναγνωρίσουν τη σημασία μιας μακροπρόθεσμης προσέγγισης με στόχο την ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόλεις και οι κοινότητες θα είναι όλο και λιγότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον και θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια.

2. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οι πολιτικοί ιθύνοντες σε όλα τα επίπεδα να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Δήμων να αποτελούν ρυθμιστές προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος και να χρησιμοποιούν, κατά την κρίση τους, επαρκείς οικονομικούς πόρους.

3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Οι τοπικές διοικήσεις να στηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωή και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται η κοινωνική συνοχή, οι πολίτες και η δημοκρατία.

4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι Δήμοι να αναγνωρίσουν και να εκπληρώσουν το σημαντικό τους ρόλο στην προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, υποστηρίζοντας την ενεργειακή επανάσταση και τη βιώσιμη κινητικότητα και προστατεύοντας τα εδάφη και τη βιοποικιλότητα.

5. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι να εστιάσουν στην περιβαλλοντική και κλιματική ανθεκτικότητα, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ευζωίας και της δυνατότητας επιβίωσης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες ή οι καύσωνες.

6. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΣΤΕΓΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι να εστιάσουν στην κοινωνική ανθεκτικότητα, ενδυναμώνοντας την κοινωνική κατοικία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα σχολεία, το σύστημα παροχής υγείας, το σύστημα φροντίδας οικογένειας και ηλικιωμένων, τον πολιτισμό και το σύστημα προστασίας των νέων, οργανώνοντας καταφύγια για άστεγους και πρόσφυγες.

7. ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Να αναγνωριστεί ο ρόλος των Δήμων και Περιφερειών στην ανάπτυξη καινοτόμων πολιτικών και να τροποποιηθούν οι νόμοι έτσι ώστε να είναι πιο ευέλικτοι στη λύση προβλημάτων. Διανύοντας την εποχή της ψηφιακής μεταρρύθμισης, είναι επίσης ζωτικό να χρησιμοποιηθούν ψηφιακές υπηρεσίες για να υποστηρίξουν αυτές τις καινοτόμες πολιτικές.

8. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εστιάσουν περισσότερο στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά όλες τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν, ειδικά στους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ανθεκτικότητα των πόλεων και των περιφερειών.

9. ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ

Όλοι οι πράσινοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και οι δήμαρχοι και οι ακτιβιστές της Ευρώπης να συνεργαστούν για ανταλλαγή εμπειριών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και ανθεκτικότητα.΄

10. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι Δήμοι να διευκολύνουν τη δημιουργία τοπικών ιδιωτικών και συλλογικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, έτσι ώστε να ενισχύεται η τοπική ανθεκτικότητα».

Συνυπογράφουν:

Αβραμίδου Λίζα - Περιφερειακή σύμβουλος Κ. Μακεδονίας,

Αργυρούδη Αγλαΐα - Περιφερειακή σύμβουλος Β. Αιγαίου,

Γκανούλης Φίλιππος - Περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας,

Ζυγάς Νίκος - Δημοτικός σύμβουλος Ελευθερίου-Κορδελιού,

Ιωαννίδης Λευτέρης - π. Δήμαρχος, Δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης,

Καράπαυλος Κώστας - Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου,

Λυμπεροπούλου Δήμητρα - Περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου,

Παπακωνσταντίνου Κώστας - Περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας,

Ραφίφ Αλ Χατίμπ Φοίβος - Σύμβουλος Ε’ Κοινότητας Θεσσαλονίκης,

Στασινός Παναγιώτης - Δημοτικός σύμβουλος Λαμίας,

Τραπεζιώτης Δημήτρης - π. Δήμαρχος Θεστιαίων,

Τρεμόπουλος Μιχάλης - Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............