Γιατί λέμε ΟΧΙ στα πυρηνικά, "ειρηνικά" - πολεμικά, εκδήλωση Τετάρτη 4 Μαΐου ώρα 7μμ - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

03 Μαΐου 2022

Γιατί λέμε ΟΧΙ στα πυρηνικά, "ειρηνικά" - πολεμικά, εκδήλωση Τετάρτη 4 Μαΐου ώρα 7μμ

 Αντιπυρηνική εκδήλωση με τη συμμετοχή Πράσινων από τη Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Τουρκία και τη Γερμανία, οργανώνουν οι Έλληνες Πράσινοι την Τετάρτη 4.5.2022 και ώρα 7μμ.

Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι και με τη λεγόμενη "ειρηνική" χρήση της πυρηνικής ενέργειας, όπως και με τα πυρηνικά όπλα, που σήμερα αναδεικνύονται και πάλι ως απειλή, παρά τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων που τέθηκε σε ισχύ από το 2021.


Τις προάλλες, με αφορμή την επέτειο από το τεράστιο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, Έλληνες, Βουλγάροι και Τούρκοι Πράσινοι κάλεσαν τις χώρες τους να απορρίψουν την πρόταση συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη βουλγαρική για δημιουργία νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία. Και συνεργάζονται με στόχο την εγκατάλειψη κάθε νέου πυρηνικού εργοστασίου, για μια ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο ελεύθερες από πυρηνικά.

Οι Πράσινοι των τεσσάρων χωρών θα μιλήσουν για τους κινδύνους από τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και το άλυτο πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων. Θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια στο Κοζλοντούι και στο Μπέλενε της Βουλγαρίας καθώς και στο Ακουγιού της Τουρκίας και τις εναλλακτικές λύσεις στο ενεργειακό ζήτημα.

Ομιλητές θα είναι:

· Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνεκπρόσωπος των Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτής,

· Albena Simeonova, εκπρόσωπος του Πράσινου Κινήματος της Βουλγαρίας,

· Dr Petar Kardjilov, εκπρόσωπος του Πράσινου Κινήματος της Βουλγαρίας,

· Dr. Ümit Şahin, εκπρόσωπος των Πράσινων της Τουρκίας,

· Proff. Adi-Maria Simoiu, Εκπρόσωπος των Ρουμάνων Πράσινων, Partidul Verde,

· Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτής.

Παρεμβάσεις κάνουν:

· Ο Χρήστος Ελευθεριάδης, καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο ΑΠΘ,

· Ο Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δ/ντής μεταπτυχιακών στην Ενέργεια

· Η Rebecca Harms, πρώην συν-επικεφαλής των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου

Τα πυρηνικά εργοστάσια αλλά και τα ορυκτά καύσιμα ανήκουν σε ένα ενεργειακό μοντέλο καταστροφικό, ρυπογόνο, επικίνδυνο και ανελεύθερο, σε έναν δρόμο αντιοικολογικό, πανάκριβο, συγκεντρωτικό, αυταρχικό, τεχνοκρατικό, που αναπαράγει έναν κόσμο επιδοτήσεων, χαριστικών δανείων και εξαρτήσεων. Δεν αποτελούν το μέλλον, έρχονται από ένα επικίνδυνο παρελθόν. Το πυρηνικό λόμπι προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις μεγάλες καταστροφές στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα, τα 120 σοβαρά "περιστατικά" στη Γαλλία, τα προβλήματα σε πολλούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο, το οριστικό κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία, την ανάγκη εξεύρεσης εκατοντάδων δις ευρώ για επιδιορθώσεις και αντικαταστάσεις υπαρχόντων αντιδραστήρων, την ίδια στιγμή που δεν έχει επιλυθεί το θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια ημι-ζωής. Εκμεταλλευόμενο την κλιματική κρίση και την μεγάλη έκρηξη των τιμών ενέργειας προσπαθεί να πλασαριστεί ως "λύση" και να βάλει χέρι στα δημόσια ταμεία, στο πλαίσιο της "ταξινόμησης" της πυρηνικής ενέργειας ως "πράσινης" (μαζί με το ορυκτό αέριο). Τα προβαλλόμενα νέα "μικρά" πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι "ακίνδυνα", "αποκεντρωμένα" και "ευέλικτα", αφού η διασπορά τους θα έφερνε τον πυρηνικό τρόμο πιο κοντά μας.

Τα δήθεν "ειρηνικά" πυρηνικά εξελίσσονται σε πολεμικά, είτε με παραγωγή υλικού για όπλα ή ως στόχος επιθέσεων (όπως στην Ουκρανία) και αποτελούν ασύμμετρες απειλές, μέσα σε ένα παγκόσμιο έλλειμα δημοκρατίας, συγκρούσεων και εξοπλισμών, που έρχονται να επιδεινώσουν το κλιματικό χάος και την ίδια την επιβίωση του πλανήτη.

Μόνη πράσινη λύση είναι η μετάβαση προς τις αστείρευτες, ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ορθή χωροθέτηση και σεβασμό στο περιβάλλον, στην κλίμακα και ποιότητα που χρειαζόμαστε και με συμμετοχή των πολιτών, με έμφαση στην εξοικονόμηση, σε έναν δρόμο φθηνότερο, οικολογικό, δίκαιο και ασφαλή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με Zoom στο https://zoom.us/j/7699005427, θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Facebook και κατόπιν θα είναι διαθέσιμη σε video.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............