Έκαναν την νύχτα, μέρα οι αρφανοί και έστειλαν παντού, το Αναστάσιμο μήνυμα! - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2022

Έκαναν την νύχτα, μέρα οι αρφανοί και έστειλαν παντού, το Αναστάσιμο μήνυμα!

 Εντυπωσιακό ήταν και φέτος του έθιμο του “αρφανού” στα Ανώγεια, με τη συμμετοχή όλης της νεολαίας του τόπου, που για εβδομάδες εργάστηκαν στην κοπή, τη συλλογή και την…φύλαξη των ξύλων, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες, να απολαύσουν χθες μοναδικές εικόνες αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη. 


Στα πέντε σημεία του ορίζοντα φάνηκαν οι φλόγες της Ανάστασης, με τις φωτιές από την ενορία της Παναγίας στο Περαχώρι, του Αγίου Ιωάννη στην Καβαλαριά, του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι, αλλά και των αυτόνομων στο Κομπί, που χωρίς ενορία αποκαλούνται χαϊδευτικά “Παλαιστίνιοι” από τους υπόλοιπους κατοίκους!

Πρόκειται για ένα έθιμο αιώνων, με τη λέξη αρφανός να σημαίνει την φωτιά που φαίνεται από μακριά και ήταν το αναστάσιμο μήνυμα που μετέδιδαν οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά και για τους πολυάριθμους κτηνοτρόφους που είχαν μακριά τα πρόβατα τους και έλειπαν από το χωριό.

Τα τελευταία χρόνια, ο κορονοιός είχε πλήξει αρκετά το έθιμο. αλλά η μεγάλη συμμετοχή φέτος και η διάθεση που υπήρξε, έδειξαν σε όλους μας ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για το Πάσχα στα Ανώγεια και θα συνεχισθεί απρόσκοπτα και στο μέλλον.

Φέτος, ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, είπε το Χριστός Ανέστη, όχι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αλλά από τον χώρο που θα άναβε ο αρφανός στην περιοχή “Σκαλώματα” όπου μαζεύτηκαν οι πιστοί, έλαβαν το Άγιο Φως και απόλαυσαν τον αρφανό.

Όσο για τον νικητή; Όλοι νικητές στην καρδιά μας!

Χρόνια πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............