Τι Είναι Η Ηθική Νοημοσύνη; Και Γατί Δεν Την Συναντάμε Στις Μέρες Μας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Απριλίου 2022

Τι Είναι Η Ηθική Νοημοσύνη; Και Γατί Δεν Την Συναντάμε Στις Μέρες Μας

 Άν θέλαμε να ορίσουμε με τρείς λέξεις τι είναι η ηθική νοημοσύνη τότε αυτές θα ήταν ΔΥΝΑΜΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΚΡΙΣΗ. Και φυσικά στην εποχή του υλισμού και του καταναλωτισμού κρίνεται τρομακτικά δύσκολο να διαθέτει κάποιος και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Συνήθως το λάθος, αν θα μπορούσαμε να το ορίσουμε έτσι, γίνεται στην παιδική ηλικία κατά την οποία τα παιδιά χτίζουν την προσωπικότητα τους βάσει των ερεθισμάτων που λαμβάνουν.

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Coles, ο οποίος στο βιβλίο του The Moral Intelligence OfChildren (Η ηθική νοημοσύνη των παιδιών) διατυπώνει την άποψη ότι τα παιδιά χρειάζονται κάτι περισσότερο από επιτυχία στις σπουδές τους και από την ικανότητα να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους για μια ικανοποιητική ζωή. Χρειάζονται συνείδηση, δηλαδή την ικανότητα να ερμηνεύουν αυτά που νιώθουν και να είναι σίγουρα γι’ αυτά που ξέρουν.
%25CE%25B7%25CE%25B8%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B7
Τα παιδιά με αναπτυγμένη την ηθική νοημοσύνη βιώνουν συναισθηματική ασφάλεια επειδή εμπιστεύονται την εσωτερική αίσθηση που διαθέτουν για να διακρίνουν το σωστό απ’ το λάθος, το καλό απ’ το κακό. Αυτό είναι που τα βοηθάει να αισθάνονται ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους, όπως με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συμμαθητές τους.
Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα άποψη για την ηθική νοημοσύνη είναι αυτή της αμερικανίδας ψυχολόγου και ειδικής σε θέματα ανατροφής Mimi Doe. «Η διανοητική και η συναισθηματική αντίληψη είναι σημαντικές», λέει η ψυχολόγος «στην ερώτηση όμως για το τι μετράει περισσότερο, το μυαλό ή η καρδιά, συνήθως ξεχνάμε την ψυχή. Και αυτή είναι που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου».
Εν ολίγοις, μπορεί να υφίστανται διάφοροι τύποι νοημοσύνης όμως η ηθική ,αν και παραμένει λιγότερο γνωστή από όλους, δεν παύει να είναι το ίδιο σημαντική. Κι αυτό γιατί είναι κομμάτι της ζωής μας, της ίδιας μας της καθημερινότητας από όποια πλευρά κι αν την παρατηρήσουμε. Γιατί η ικανότητα να σέβεσαι, να εκτιμάς, να αναγνωρίζεις αλλά και να δείχνεις συναισθήματα είναι ο βασικότερος πυλώνας για μια καλή ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............