Να χρηματοδοτηθεί η ανασκαφή στην αρχαία Λύττο από το Ταμείο Ανάκαμψης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

15 Ιανουαρίου 2022

Να χρηματοδοτηθεί η ανασκαφή στην αρχαία Λύττο από το Ταμείο Ανάκαμψης

 Την αναγκαιότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης του ανασκαφικού έργου που πραγματοποιείται στην Αρχαία Λύττο, αναδεικνύει με Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή της αρμόδιας Τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου και των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.


«Τα πρώτα ευρήματα της ανασκαφής στην αρχαία πόλη της Λύττου, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και εν δυνάμει αλλάζουν το τοπίο των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων στην Κρήτη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένο ότι το αρχικό πρόγραμμα των ανασκαφών, προβλέπει εργασίες μόλις για ένα μήνα κάθε χρόνο, για διάστημα πέντε ετών, η εξασφάλιση χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για να μπορέσει να επεκταθεί το ανασκαφικό έργο. Η αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση, είναι επιβεβλημένη.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Λύττου διεξάγονται στο πλαίσιο ενός ελληνο-αμερικανικού προγράμματος το οποίο ξεκίνησε το 2021, με εργασίες που διήρκησαν περίπου ένα μήνα. Πρόκειται για μια συνεργασία του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, φορείς οι οποίοι και χρηματοδότησαν αποκλειστικά το πρώτο στάδιο της ανασκαφής, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης διάφορα έργα στον τομέα του Πολιτισμού ανά την Ελλάδα, όπως και η λειτουργία γραφείου διαχείρισης των έργων του Υπουργείου τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου με προϋπολογισμό 1,04 εκατ. ευρώ, οι Βουλευτές ζητούν την ένταξη του έργου ανασκαφής της αρχαίας πόλης της Λύττου στο Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες και ταυτόχρονα να επεκταθεί το εύρος της ελεγχόμενης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............