Η Άγνωστη Ταινία Του 1964 Για Τον Καζαντζάκη Με Τις Μνήμες Του Ηρακλείου!- Εμφανίζονται Οι Ν. Ξυλούρης, Β. Σκουλάς, Αβυσσινός, Άβελ Σέστακ - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

02 Ιανουαρίου 2022

Η Άγνωστη Ταινία Του 1964 Για Τον Καζαντζάκη Με Τις Μνήμες Του Ηρακλείου!- Εμφανίζονται Οι Ν. Ξυλούρης, Β. Σκουλάς, Αβυσσινός, Άβελ Σέστακ

 5-11


Ο καπετάν Μιχάλης, ο αδερφοποιτός του αλλά και μεγάλος εχθρός του Τούρκος αγάς, ο Ζορμπάς. Ο ίδιος ο Καζαντζάκης και οι ήρωές του ξεπηδούν μέσα τα διηγήματά του και εμφανίζονται στην ταινία μικρού μήκους στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα καιθ στοχαστή, που γυρίστηκε το 1964, 7 χρόνια μετά το θάνατό του.
Η ταινία ήταν άγνωστη μέχρι το 2014 όταν το Κρητικό Μουσικό Εργαστήριο Αεράκη, με την άδεια του σκηνοθέτη της, Γιώργου Ασσαριωτάκη, αποφάσισε να την επαναφέρει σε ένα dvd.


Η ταινία με τον τίτλο «περήφανη ράτσα», που μοιάζει όχι πολύ ελκυστικός αλλά χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον Καζαντζάκη με διάφορες μορφές, δεν ενδιαφέρει μόνο για την «παρουσία» του μεγάλου στοχαστή, αλλά και τις μνήμες από το Ηράκλειο πριν από μισό και πλέον αιώνα, καθώς και γνωστές μορφές, καλλιτεχνικές και αθλητικές.
Νεαρός ακόμα εμφανίζεται ο Νίκος Ξυλούρης, πιο νεαρός ο Βασίλης Σκουλάς. Βλέπουμε τον Γιώργη Αβυσσινό,τον Ψαρογιάννη, τον Γιάννη Δερμιτζάκη, άλλους μουσικούς αλλά και χορευτές της Κρήτης.
Εμφανίζεται και ο Άβελ Σέστακ, μια θρυλική μορφή της πάλης, Γάλλοαργεντινός, γεννημένος στην Αργεντινή το 1918, που έζησε, δοξάστηκε και πέθανε στο Ηράκλειο το 1995. Είναι ο «Ζορμπάς» που σηκώνει τον γάιδαρο μπροστά στα Λιοντάρια, είναι ο «παππούς» του Καζαντζάκη που κηδεύεται με το τραγούδι του Αβυσσινού.
IMG_3896

Το κεντρικό θέμα εξελίσσεται στο Μαρτινένγκο, πάνω στον τάφο του Καζαντζάκη. Εκεί ξεδιπλώνονται οι αφηγήσεις και τα μουσικά δρώμενα. Κι από κει, απ’ τη γωνιά του Καζαντζάκη, ξεπηδούν οι ήρωές του και φτάνουν στον Άη Μηνά, τον Κούλε, τα Λιοντάρια, τη Βασιλική, στο τουρκικό σεμπίλ της πλατείας Κορνάρου, που αναπαριστά τον τούρκικο καφενέ στον οποίο συχνά πυκνά ο καπετάν Μιχάλης, αφού έκανε τις θορυβώδεις και μανιασμένες βόλτες του στα σοκάκια του Μεγάλου Κάστρου, εισέβαλε και αντιμετώπιζε τον Τούρκο αγά.
Δείτε ολόκληρο το βίντεο, όπως έχει επανακυκλοφορήσει από Κρητικό Εργαστήρι Αεράκη
IMG_3832
ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΡΑΤΣΑ | Official video © 2014
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΗΣ

ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΡΝΙΑΔΗΣ, Μ. ΓΟΡΓΟΡΑΠΤΗΣ, Α. ΛΑΣΣΥΘΙΩΤΑΚΗΣ, Σ. ΓΑΡΔΕΛΑΚΗΣ, Γ. ΚΟΥΤΖΟΥΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΒΕΛ ΣΕΣΤΑΚ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ (ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ), ΑΒΥΣΣΙΝΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............