Υποχρέωση υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμεων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με το νέο νόμο Ν.4830/21. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

23 Δεκεμβρίου 2021

Υποχρέωση υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμεων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με το νέο νόμο Ν.4830/21.

 Δημοσιεύτηκε και είναι σε ισχύ ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς Ν.4830/2021 (ΦΕΚ 169 Α΄)  «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις».


       Σύμφωνα με το νέο νόμο ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

       Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

       Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αρνείται να στειρώσει το ζώο του, ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δίδεται τρίμηνη προθεσμία για τη διενέργεια της στείρωσης ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα, και ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

       Τονίζεται ότι, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA) άρχεται την 01/03/2022 και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 01/09/2022.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............