Διαδικτυακή παρουσίαση του δίτομου έργου του Σαράντου Ι. Καργάκου, «Τούρκοι & Τουρκοκρατία» και «Μεγάλες Μορφές & Μεγάλες Στιγμές του ‘21». - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

11 Δεκεμβρίου 2021

Διαδικτυακή παρουσίαση του δίτομου έργου του Σαράντου Ι. Καργάκου, «Τούρκοι & Τουρκοκρατία» και «Μεγάλες Μορφές & Μεγάλες Στιγμές του ‘21».

 Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση του δίτομου έργου του Σαράντου Ι. Καργάκου, «Τούρκοι & Τουρκοκρατία» και «Μεγάλες Μορφές & Μεγάλες Στιγμές του ‘21».

 

Θα μιλήσουν οι:

Γεώργιος Κυράτσος, Αρχειονόμος - Βιβλιοθηκονόμος και Μιχάλης Μελετίου, βιολόγος - συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο γιος του συγγραφέα και φιλόλογος, Γιάννης Καργάκος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link live streaming: https://youtu.be/Qy7FjnWtecA

Λίγα λόγια για το δίτομο

Νεότερη Ελληνική Ιστορία Α΄: Τούρκοι και τουρκοκρατία

Στα χρόνια της μακράς δουλείας έγινε μια πνευματική και εθνική ζύμωση στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο σε μια «ελίτ», όπως στους τελευταίους βυζαντινούς αιώνες: μια μεταστοιχείωση της εσωτερικής δομής, έτσι που με αργούς ρυθμούς να συντελεστεί η εθνική αυτογνωσία, που δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί στα χρόνια των Παλαιολόγων. 

 

Το Ρωμαίος/Ρωμηός ή Ρωμιός άρχισε σταδιακά να υποδηλώνει όχι γενικά τον υπόδουλο ορθόδοξο χριστιανό, αλλ’ ειδικά τον υπόδουλο χριστιανό Έλληνα ή ελληνόφωνο. Κι επειδή το Ρωμηός/Ρωμιός υποδήλωνε γενικά τον υποτεταγμένο, άρχισε, ως αντίδραση στην υποταγή, υπό την επίδραση των Ελλήνων της Δύσης (και όχι μόνο από Διαφωτισμού κι εντεύθεν) να χρησιμοποιείται ο όρος Έλλην που υπερίσχυσε του διεθνοποιημένου

Γραικός. Επιπροσθέτως, μέσα στον θερμολέβητα της δουλείας διαμορφώνεται ένας τύπος Έλληνος –και δεν είναι ο μόνος–, που το πνεύμα του είναι στη Δύση και η ψυχή του στην Ανατολή.

Νεότερη Ελληνική Ιστορία Β΄: Μεγάλες μορφές και μεγάλες στιγμές Του '21

Ο τόμος αυτός είναι ό,τι λέει ο τίτλος του: «Μεγάλες μορφές και μεγάλες στιγμές του ’21». Όχι όλος ο αγώνας στην πολυμορφία του και στην πολύπτυχη διάστασή του. Όμως ο προσεκτικός αναγνώστης, διαβάζοντάς τον, θα προσεγγίσει την αλήθεια για τα σπουδαιότερα γεγονότα που συνέβησαν και συνέβαλαν στην εδραίωση της Επανάστασης καθώς και για τη ζωή και τη δράση των πρωταγωνιστών της. 

Ο συγγραφέας παραθέτει όχι μόνο τα ηρωικά γεγονότα αλλά και κάποια μελανά σημεία που είναι φυσικό να υπήρξαν και που δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα σε όλους τους ξεσηκωμούς. Διότι σκοπός του είναι να δώσει μια ακριβή και όχι «υμνητική» ή «αποδομητική» ιστορία.

Βιβλία του Σαράντου Ι. Καργάκου: https://bit.ly/3CDSmS7

Λίγα λόγια για τον Σαράντο Ι. Καργάκο

Ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος κύριος Σαράντος Ι. Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, εργαζόμενος παράλληλα, Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα ήταν ιδρυτικό μέλος. [...] 

Έχει δημοσιεύσει 60 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα και Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις και οι συλλογές δοκιμίων Προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους. [...] Ο Σαράντος Ι. Καργάκος απεβίωσε στις 14 Ιανουαρίου 2019 και κηδεύτηκε δυο ημέρες μετά στο Δεύτερο Νεκροταφείο Αθηνών.

Link Εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/paroysias-ditomoy-sarantos-kargantos-afiervma/

Μπορείτε να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του ΙΑΝΟΥ στο Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured

Διαδικτυακή παρουσίαση του δίτομου έργου του Σαράντου Ι. Καργάκου, «Τούρκοι & Τουρκοκρατία» και «Μεγάλες Μορφές & Μεγάλες Στιγμές του ‘21».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............