Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν στο Ρέθυμνο το βιβλίο της Κωνσταντίνας Χαριτάκη «VENDICO». - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν στο Ρέθυμνο το βιβλίο της Κωνσταντίνας Χαριτάκη «VENDICO».

 Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν στο Ρέθυμνο το βιβλίο της Κωνσταντίνας Χαριτάκη «VENDICO». 


Μιλάνε για το βιβλίο:

 Γιώργος Παπακωνσταντής, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – συγγραφέας
 Μιχάλης Τζανάκης, συγγραφέας
& η συγγραφέας του βιβλίου Κωνσταντίνα Χαριτάκη
 Χαιρετίζει ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

«Η λέξη «Βεντέτα» προέρχεται από την ιταλική λέξη «Vendico»  που σημαίνει εκδίκηση.

Ιστορίες εκδίκησης ανά τους αιώνες, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Ιστορίες πνιγμένες στο αίμα και στο δάκρυ, ψάχνοντας το λυτρωμό. Μια ασήμαντη αφορμή πολλές φορές ήταν αυτή που άνοιγε την κάνουλα της εκδίκησης. Κι όσο υπάρχει η εκδίκηση που βάφει κόκκινη την πορεία της ζωής, στον αντίποδα υπάρχει η δυσκολότερη διαδρομή, αυτή η λευκή της συγχώρεσης.

Πόσο εύκολα οι άνθρωποι επιλέγουν τον ένα ή τον άλλο δρόμο;

Με τι μίσος έχουν γαλουχηθεί, ποιες εικόνες και ποια βιώματα είναι αυτά που στοιχειώνουν τις ζωές και τον ύπνο τους, έτσι ώστε να μένει άσβεστη η δίψα για εκδίκηση;

Στα κακοτράχαλα, δύσβατα και απόκρημνα βουνά της Κρήτης, ίδια με τους ανθρώπους της, αμέτρητες είναι οι ιστορίες από τις  βεντέτες που τα έχουν ποτίσει με αίμα. Οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, που ξενιτεύτηκαν, που ψάχνουν τρόπο να λευτερώσουν την ψυχή τους. Κατάγομαι από την Κρήτη, και όσο περήφανη είμαι γι’ αυτό, άλλο τόσο, κάποιες φορές ντρέπομαι για τα άνομα που συμβαίνουν στο νησί.

Τα μαυροφορεμένα κορμιά, ανεξάρτητα από το αν πενθούν ή όχι, είναι μέσα στις εικόνες που έχω στο νου μου από όταν ήμουν παιδί. Δύσκολοι άνθρωποι οι Κρητικοί, πολλές φορές με έναν υπερφίαλο εγωισμό. Ήταν ευλογία όμως για εμένα, να γνωρίσω έναν Κρητικό, όπου μέσα στις μαύρες χάντρες των ματιών του, είδα όλη τη λεβεντιά, την πρεπιά και την ντομπροσύνη της Κρήτης. Μέσα από τις συζητήσεις μας, άντλησα αρκετές πληροφορίες τις οποίες αξιοποίησα – θέλω να πιστεύω – με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να γράψω αυτό το βιβλίο. Είναι η πηγή της έμπνευσής μου για αυτή την ιστορία, η οποία αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική».

Κωνσταντίνα Χαριτάκη


«Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης. Zω και εργάζομαι στα Χανιά, απ’ όπου είναι και η καταγωγή μου. Ξεκίνησα να γράφω, δίχως να γνωρίζω ότι είμαι σε θέση να το κάνω. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, νόμιζα πως οι γνώσεις μου έφταναν ως τα συστήματα θέρμανσης και τους οδοντωτούς τροχούς, καθώς έχω σπουδάσει μηχανολογία στο Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου. Εργάστηκα στην τεχνική εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός. Είμαι κάτοχος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Γράφω από την ανάγκη μου να εκφραστώ και όχι κατά παραγγελία. Όταν συσσωρευτούν στην ψυχή μου προβληματισμοί και συναισθήματα, ψάχνουν τρόπο ν’ ανοίξουν μια «βαλβίδα ασφαλείας» για να διοχετευτούν προς τα έξω. Η βαλβίδα ασφαλείας μου είναι το μολύβι. Περνάνε όμως και διαστήματα όπου το αισθάνομαι βαρύ στο χέρι μου. Όταν το ακουμπήσω και το νιώσω σαν πούπουλο, τότε του γλυκομιλώ και ακολουθεί τις σκέψεις μου», Κωνσταντίνα Χαριτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............