Λαχανάδα: Το χωριό της Μεσσηνίας με την κρητική καταγωγή - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

02 Σεπτεμβρίου 2021

Λαχανάδα: Το χωριό της Μεσσηνίας με την κρητική καταγωγή

 Η Λαχανάδα είναι πεδινός οικισμός του νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μεσσηνιακής χερσονήσου, κοντά στην Φοινικούντα , σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την ακτή. Στον οικισμό, που σήμερα κατοικείται από 163 ανθρώπους, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Οι κάτοικοί της Λαχανάδας είναι όλοι Κρητικής καταγωγής. Ο Μεσσήνιος ιστορικός συγγραφέας Δικαίος Β. Βαγιακάκος στη μελέτη του «Κρήτες πρόσφυγες εις την Πελοπόννησον επί Καποδίστρια», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Μνημοσύνη» (τόμος Α’, 1967, σελ. 41-70) υποστηρίζει ότι το 1831 εγκαταστάθηκαν Κρητικοί και στη Λαχανάδα. Γράφει: «Λαχανάδα.


 Ενταύθα εγκατεστάθησαν οι τελευταίοι Κρήτες πρόσφυγες εξ Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου υπό τον στρατηγόν Τσουδερόν και τον Στρατήν Δεληγιαννάκην. Μεταξύ τούτων ήσαν πολλά γυναικόπαιδα, τα οποία μετακινήθησαν κανονικώς δια πλοίων της Ύδρας. Ο διοικητής των Μεσσηνιακών Φρουρίων ανέφερεν ότι τα διανεμηθέντα στρέμματα ήσαν 3.500 αξίας 28.000 φοινίκων».

Οι κάτοικοι της Λαχανάδας είναι αυτοί που στα νεότερα χρόνια (1840-1850) κατοίκησαν την Φοινικούντα. Οι Κρητικοί της Λαχανάδας και της Φοινικούντας συνέχισαν, τα πρώτα χρόνια, να ντύνονται, όπως και στην Κρήτη, φορούσαν δηλαδή τις κρητικές βράκες με το κόκκινο φέσι, ενώ μιλούσαν την κρητική διάλεκτο, υπολείμματα της οποίας ακούγονται και σήμερα.

ΠΗΓΗ www.gargalianoionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας - krititraveller@gmail.com

Post Top Ad

.............