Ο Στρατηγός Γεώργιος Γιουλούντας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

01 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Στρατηγός Γεώργιος Γιουλούντας

 22A


Ο Γεώργιος Γιουλούντας, του Στυλιανού και της Μαρίας, γεννήθηκε στο Γερακάρι Αμαρίου το 1878 με καταγωγή το χωριό Γιαν¬νού¬δι Ρεθύμνης. Γόνος πολυμελούς οικογένειας (6 αδέλφια) αναρρι¬χήθηκε γρήγορα στα ανώτατα ιεραρχικά αξιώματα της Χωροφυλακής. Αποστρατεύτηκε το 1930 από την Καβάλα με τον βαθμό του Υποστράτηγου.

22




Κατά την διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε πολλές περιοχές της Επικράτειας ενώ διετέλεσε Γενικός Διοικητής Χωροφυλακής σε Κρήτη (εποχή που η Κρητικοί χωροφύλακες ήταν βρακοφόροι) Βόρεια Ελλάδα με έδρα την Καβάλα και την Σμύρνη.
Παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1923 (ύστερα από γνωριμία στην Ακρόπολη) την Μιλντρετ Weyley κόρη Δικηγόρου από την Νέα Υόρκη.Μ. Μίλντρετ υπήρξε κόρη Αμερικοδανέζικης αριστοκρατικής οικογένειας με σπουδές στη μουσική και την Ιστορία Ευρωπαϊκών και Ασιατικών χωρών.
Αγάπησε ιδιαίτερα το Γιαννούδι και το Ρέθυμνο αφήνοντας πίσω της την πολυτέλεια και την ευμάρεια της Αμερικής. Απέκτησαν 2 παιδιά τον Ιωάννη (1926) και την Μαίρη – Δάφνη (1930) σύζυγο του Ιωάννη Ε. Παπαδόσηφου.
Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε με την αξιοποίηση της αγροτικής του περιουσίας στο χωριό του ενώ προσέφερε ιδιαίτερο κοινωνικό έργο στους συνανθρώπους του βοηθώντας καταλυτικά στην αποκατάσταση των πολυάριθμων ανιψιών του. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους Μικρασιατικής καταγωγής Ρεθεμνιώτες και ήταν λάτρης και θιασώτης της Κρητικής παράδοσης και γραμματείας. Ομιλούσε την Ιταλική, Γαλλική και Τουρκική γλώσσα και διατηρούσε άριστες σχέσεις και φιλίες με αρκετούς λόγιους και επιφανείς ανθρώπους της εποχής.
22A
Στην κατοχή, οι Γερμανοί επίταξαν το ενετικό σπίτι του Γ. Γιουλούντα στο Γιαννούδι (ήταν από τα ελάχιστα σπίτια που διέθεταν πιάνο και παπαγάλο που μιλούσε) με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε σπηλιά μαζί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς του, που κατά την διάρκεια της παραμονής των γερμανικών στρατευμάτων στην Κρήτη λειτούργησε ως καταφύγιο.
Ο Γεώργιος Γιουλούντας υπήρξε εκπρόσωπος της παλαιάς γενιάς Ρεθεμιωτών που δημιούργησαν, προσέφεραν και μεγαλούργησαν στον τόπο τους με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον του Ρεθύμνου. Απεβίωσε πλήρης ημερών στις 14 Σεπτεμβρίου 1965 στο Ρέθυμνο και ετάφη με τιμές εν ενεργεία Στρατηγού.




ΠΗΓΗ: http://rethemnosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............