Οι κοινοτάρχες των παλιών εποχών - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Αυγούστου 2021

Οι κοινοτάρχες των παλιών εποχών

 Οι κοινοτάρχες των παλιών εποχών ήταν οι άρχοντες του χωριού και ήταν επιφορτισμένοι με το σημαντικό καθήκον να φροντίζουν για τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων του χωριού. Τα κύρια καθήκοντα τους ήταν τα ακόλουθα:

IMG_0031

  • Να επιμερίζουν τη φορολογία στους κατοίκους του χωριού.
  • Να φροντίζουν για την εξασφάλιση και απρόσκοπτη παροχή πόσιμου νερού στο χωριό.
  • Να φροντίζουν για την καθαριότητα των δρόμων και την αποκομιδή των σκυβάλων. 
  • Να φροντίζουν για την ασφαλτόστρωση και συντήρηση των δρόμων.
  • Είχαν την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων ή τη δημιουργία νέων, διαδραμάτιζαν δηλαδή ένα ρόλο ανάλογο με τον ρόλο των σημερινών Σχολικών Εφορειών.
  • Να εκδίδουν διάφορα πιστοποιητικά, όπως π.χ. γεννήσεως, απορίας για έκδοση κάρτας νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ένα από τα καθήκοντα τους ήταν και ο «κακόβουλος», όπως τον αποκαλούσαν. Όταν προκαλούνταν ζημιές σε χωράφια από τη βόσκηση ζώων και δεν εντοπιζόταν ο δράστης, αποφάσιζε ο κοινοτάρχης ένα ποσό ως λογική αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του χωραφιού. 


  • Το ποσό αυτό ήταν ο «κακόβουλος» (αφού ήταν κακόβουλη ζημιά) και επιμεριζόταν από τον κοινοτάρχη στους βοσκούς της κοινότητας, αφού θεωρούνταν συλλογικά υπεύθυνοι για τη ζημιά και πλήρωνε ο καθένας το μερίδιο που του αναλογούσε. Η ενασχόληση αυτή του κοινοτάρχη ήταν και οικονομικά επωφελής, αφού έπαιρνε ένα ποσοστό από τον κακόβουλο και απέδιδε το υπόλοιπο στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του χωραφιού.

ce93ce99cea9cea1ce93ce9fcea5ce94ce97cea3_0

Οι κοινοτάρχες δεν έπαιρναν μισθό και ως εκ τούτου είχαν τις δικές τους δουλειές για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Συνήθως, όμως, έπαιρναν κάποιου είδους αμοιβή από τους κατοίκους για τις εξυπηρετήσεις που παρείχαν, π.χ. για την έκδοση κάποιου πιστοποιητικού.
Στα καθήκοντά του τον βοηθούσαν οι αζάδες, που διαδραμάτιζαν συνήθως περιορισμένο ρόλο (ανάλογα με την προσωπικότητα του κοινοτάρχη). Κατά κανόνα συνέπλεαν με τις αποφάσεις του κοινοτάρχη. Αρκετά από τα πιστοποιητικά που εξέδιδε ο κοινοτάρχης  χρειάζονταν και  την προσυπογραφή τους.


Ο αγροφύλακας ήταν επίσης βοηθός του κοινοτάρχη. Δουλειά του ήταν να περιπολεί στα χωράφια και να τα φυλάει από κακόβουλες ζημιές. Συνήθως ζημιές προκαλούσαν οι βοσκοί με τα αιγοπρόβατά τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο αγροφύλακας είχε την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμο. Με νομικούς όρους δεν ήταν πρόστιμο, αλλά ένα συμβιβαστικό ποσό που πρότεινε στον παραβάτη αντί της ποινικής δίωξής του από δικαστήριο.



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............