Ανάγκη να προστατευτούν τα κρινάκια και οι αμμοθίνες στις παραλίες της Κρήτης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

25 Ιουλίου 2021

Ανάγκη να προστατευτούν τα κρινάκια και οι αμμοθίνες στις παραλίες της Κρήτης

 Την ανάγκη να προστατευτούν τα κρινάκια και οι αμμοθίνες στις παραλίες της Κρήτης επισημαίνει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Τον Αύγουστο, οι αμμώδεις παραλίες της Κρήτης επαναφέρουν στη μνήμη εικόνες που συναντάμε στις τοιχογραφίες του Μινωικού πολιτισμού, με τα κρινάκια της θάλασσας («pancratium maritimum») να πρωταγωνιστούν. 


Τα εν λόγω αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τοπικής χλωρίδας αλλά και του πολιτισμού της Κρήτης. Τα κρινάκια της θάλασσας ανθίζουν στην ως άνω περιοχή, κάθε Αύγουστο με Οκτώβριο, όπως συμβαίνει και σε αμμώδεις παραλίες της Μεσογείου αλλά και του νότιου Ατλαντικού. Οι σπόροι τους μεταφέρονται με τον αέρα και τα κύματα, καθώς, προστατεύονται από ελαφρύ περίβλημα, που όταν το δούμε στην ακτή, μοιάζει με μικρά κομματάκια κάρβουνο. 

Δυστυχώς, όμως, η άγνοια και η πίεση που δέχεται η χλωρίδα των παραλιών, συνολικά, χάριν της άγριας καταστροφικής τουριστικής εκμετάλλευσης (π.χ. η φύτευση γκαζόν σε αμμώδεις ακτές, η τσιμεντοποίηση ή το «καθάρισμα» της αμμουδιάς για να μπουν ομπρελοκαθίσματα, οι αυθαίρετες κατασκευές και τα κτίσματα στον αιγιαλό κ.ά.) αλλά και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στις ακτές, απειλούν με καταστροφή τα κρινάκια της θάλασσας. 

Οι αμμόλοφοι (αμμοθίνες), εξ’ άλλου, αποτελούν το φυσικό φράγμα, που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο, ενώ, επίσης, το σύστημα των θινών απορροφά την ενέργεια των κυμάτων. Χωρίς την προστασία των αμμόλοφων, πολλές αμμώδεις παραλίες θα εξαφανίζονταν, ταχύτατα. Είναι γνωστό, δε ότι, σε περιοχές όπου οι αμμόλοφοι καταστρέφονται από τον άνθρωπο, το αλμυρό νερό της θάλασσας εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα, πλήττοντας, έτσι, τις γειτνιάζουσες με τον αιγιαλό αγροτικές καλλιέργειες (υφαλμύρωση υδάτινων αποθεμάτων).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε σχετικά, ώστε τα κρινάκια και οι αμμοθίνες της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης χώρας να ενταχθούν σε προστατευόμενο καθεστώς, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και το πλήθος των ζωικών και φυτικών οικοσυστημάτων που αναπτύσσονται εκεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............