Το φαράγγι της Ελυγιάς το μεγάλο και εντυπωσιακό φαράγγι με άγρια ομορφιά - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Ιουνίου 2021

Το φαράγγι της Ελυγιάς το μεγάλο και εντυπωσιακό φαράγγι με άγρια ομορφιά

 

Το φαράγγι της Ελυγιάς είναι ένα μεγάλο και εντυπωσιακό φαράγγι με άγρια ομορφιά, το οποίο διέρχεται παράλληλα με το φαράγγι της Σαμαριάς. Το συνηθισμένο μονοπάτι για να το προσεγγίσετε ξεκινάει στο χωριό Άγιος Ιωάννης Σφακίων, κοντά στην Ανώπολη. Αφού το συναντήσουμε, μετά από πεζοπορία 3.5 ωρών μέσα σε καταπληκτικά τοπία, φτάνετε στην όμορφη παραλία της Σελούντας με τα πολλά πεύκα. Από εκεί χρειάζεστε 1 ώρα περπάτημα ακόμη προς τα δυτικά για να φτάσετε στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης.
Αυτό το τμήμα όμως καλύπτει ουσιαστικά το ένα τρίτο του πραγματικού μήκους του φαραγγιού, που είναι περίπου 13km. Αν επιθυμείτε να διασχίσετε όλο το φαράγγι, τότε θα χρειαστείτε έναν έμπειρο οδηγό και 2 μέρες ελεύθερες. Η διαδρομή αρχίζει από το Οροπέδιο του Ομαλού. Έπειτα περνάτε από το καταφύγιο του Καλλέργη, το οποίο είναι ανοιχτό το καλοκαίρι, και εν συνεχεία περνάτε στην κορυφή του Μελινταού (2.133m). Στη συνέχεια περνάτε στο Ποτάμι των Λευκών Όρεων, όπου ξεκινάει το φαράγγι, έως τον Άγιο Παύλο (6 ώρες). Η διαδρομή Ομαλός-Ποτάμι διαρκεί άλλες 6 ώρες. Σε μερικά σημεία η κατάβαση είναι πολύ απότομη και χρησιμοποιείται σκοινί.
Το φαράγγι είναι γεμάτο πεύκα, ενώ σε κάποια σημεία η κατάβαση είναι τόσο απότομη που έχουν τοποθετηθεί σκοινιά. Επίσης, κοντά στην αρχή του φαραγγιού υπάρχουν συντρίμια Βελγικού αεροσκάφους που κατέπεσε εδώ κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ το 1976. Τότε είχαν καταπέσει δύο αεροσκάφη και δεν υπήρξε επιζώντας.





ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............