«Προστασία του οικοσυστήματος της τεχνητής λίμνης Αγιάς των Χανίων» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

15 Ιουνίου 2021

«Προστασία του οικοσυστήματος της τεχνητής λίμνης Αγιάς των Χανίων»

 Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των Χανίων, αναγκαία κρίνεται η ανάδειξη και η προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Αγιάς, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χανίων. Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό, δυτικά των Χανίων. Είναι μια μικρή λίμνη έκτασης 450 στρεμμάτων, η οποία επικοινωνεί στα νότια, με την κοιλάδα του Φασά. 


Η κοιλάδα αυτή θεωρείται ως η πιο υγρή της Κρήτης. Η μικρή αυτή λίμνη φιλοξενεί, ίσως, την μεγαλύτερη ποικιλία υδροχαρών φυτών στην Κρήτη αλλά και πολύ σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως σπάνια είδη φτέρης και βατράχων. Επίσης, στην εν λόγω λίμνη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά και μη πουλιά. Η οικολογική σημασία της λίμνης της Αγιάς αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι, η λίμνη προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Δεδομένου ότι, η ευρύτερη περιοχή δέχεται πιέσεις από αγροτικές και βιοτεχνικές παραγωγικές Μονάδες, καθώς και από την υπεράντληση των υδάτων της ως άνω λίμνης, λόγω της χρήσης τους από διαφορετικούς φορείς, η διαχείριση και η προστασία του επίμαχου χώρου θεωρείται υψίστης σημασίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Διατίθεσθε να προβείτε στις ανάλογες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εκπονηθεί, αρχικά και να υλοποιηθεί, έπειτα, επί τούτου, κατάλληλο μελετητικό πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει έργα σχετικά με την ορθή διαχείριση, την ανάδειξη και την προστασία της λίμνης Αγιάς, των Χανίων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............