Η ανάγκη επέκτασης των περιοχών «Natura 2000» στην Κρήτη και στα Χανιά για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας χλωρίδας και πανίδας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Ο εν λόγω Πρόεδρος και άλλοι επιστήμονες εργάστηκαν πάνω σε μια μελέτη για τα απειλούμενα είδη, τόσο εντός, όσο και εκτός των περιοχών «Natura 2000», από την οποία προκύπτει ότι, η Κρήτη, όπως και η Πελοπόννησος, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απειλούμενων ειδών: «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την αύξηση των προστατευόμενων περιοχών, είναι κάτι για το οποίο εξάλλου θα μας έλθει και κοινοτική οδηγία», τονίζει ο Πρόεδρος του ανωτέρω φορέα.
Για τον σκοπό αυτό, ο τελευταίος τονίζει την ανάγκη για επεκτάσεις των περιοχών «Natura», σύνταξη εθνικού καταλόγου ειδών ενδιαφέροντος και αξιοποίηση των Καταφύγιων Άγριας Ζωής, εφόσον υπάρχει ανάγκη. Σημειωτέον ότι, ο εθνικός κατάλογος ειδών ενδιαφέροντος προβλέπεται και στην “Εθνική Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα”, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δυστυχώς, την δεκαετία του '90, όταν καταγράφονταν τα προστατευόμενα είδη, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έκανε καλή δουλειά, με αποτέλεσμα, τα δικά μας είδη που μπήκαν στους ευρωπαϊκούς καταλόγους να υπο-αντιπροσωπεύονται.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε τις διαδικασίες, ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης η επέκταση των περιοχών «Natura 2000» στην Κρήτη και στα Χανιά, καθώς αυτές οι προστατευόμενες περιοχές «NATURA 2000», μαζί με την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της Κρήτης, αποτελούν την πραγματική υπεραξία της και τους πραγματικούς λόγους, που ετησίως καταφθάνουν επ’ αυτής εκατομμύρια επισκεπτών-τουριστών;
2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα, στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να συμβάλλετε στην ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό αειφόρου ανάπτυξης;
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο, σας γνωστοποιούμε ότι:
Η αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου των Περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» αποτελεί αντικείμενο του Έργου «Εποπτεία και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων στην Ελλάδα». Η σχετική προκήρυξη και ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή των αναδόχων έχει δημοσιευτεί από τη Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και της επιλογής των αναδόχων. Βάσει των παραδοτέων του Έργου, τα οποία αναμένονται στο τέλος του 2023, το ΥΠΕΝ θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα ένταξης και άλλων περιοχών της Χώρας στο Δίκτυο «Natura 2000».
Σημειώνεται ότι τα μέτρα διατήρησης και προστασίας των περιοχών Προστατευόμενων Περιοχών, περιλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισής τους, τα οποία είναι υπό εκπόνηση μέσω του Έργου «Εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (ΕΠΜ), σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura της χώρας». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα Σχέδια Διαχείρισης θα παραδοθούν στο ΥΠΕΝ για έγκριση στα τέλη του 2021. Σύμφωνα με τα άρθρα 27 και 33 του ν. 4685/2020 (Α ’92) όπως ισχύει, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.) αναλαμβάνει να καταρτίσει τα προγράμματα εφαρμογής τους και να συντονίσει την υλοποίησή τους.
Ο Υφυπουργός
Αμυράς Γεώργιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου