ΠΕΔ Κρήτης με ΚΕΔΕ: Συζήτησαν για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Απριλίου 2021

ΠΕΔ Κρήτης με ΚΕΔΕ: Συζήτησαν για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

 Έκδηλη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, όπως και όλης της Ελλάδας, για τις επικείμενες τροποποιήσεις των όρων χρηματοδότησης του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης”, μετά την ενημέρωση ότι θα τεθούν περιοριστικοί όροι για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα αυτό, με τη θέσπιση πλαφόν ανά Δήμο και την πρόβλεψη ότι θα συνυπολογίζονται οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις έργων και δράσεων που έχουν λάβει οι ΟΤΑ από τον Φιλόδημο 1.


 

Τηλεδιάσκεψη ΚΕΔΕ – Προέδρων ΠΕΔ για το «Αντ.Τρίτσης»

 

Για τη σοβαρή αυτή εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προεδρείου της ΚΕΔΕ και των 13 Προέδρων των ΠΕΔ όλης της χώρας.

Μοναδικό θέμα της σύσκεψης ήταν το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” και οι συζητούμενες αλλαγές στη δομή του, με σχετική κατηγοριοποίηση των Δήμων σε έξι βαθμίδες ανάλογα με τον πληθυσμός τους και βάσει άλλων επιμέρους κριτηρίων.

 

 

Γιάν. Κουράκης: Να μη συσχετιστεί το “Αντ. Τρίτσης” με τον “Φιλόδημο 1''

 

Κατά την τοποθέτηση του στην τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός των χρηματοδοτήσεων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι Δήμοι από τον Φιλόδημο 1, καθώς αν ισχύσει αυτό μεγάλη μερίδα ΟΤΑ δε θα μπορούν να εντάξουν νέα έργα στο πρόγραμμα.

Επίσης ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση των χρηματοδοτικών αναγκών των περιφερειακών Δήμων της χώρας, οι οποίοι εκτός των άλλων πρέπει να υλοποιήσουν και έργα για υποδομές ύδρευσης, άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας τα οποία είναι άκρως αναγκαία και απαραίτητα, σε σχέση με αυτές των Δήμων των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αττικής και Θεσσαλονίκης που υποστηρίζονται από οργανισμούς όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και οι ΕΥΑΘ.

 

Ανάγκη άμεσης τεχνικής υποστήριξης των Δήμων

 


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης  στην ανάγκη για άμεση τεχνική υποστήριξη των Δήμων, καθώς έχουν αποδυναμωθεί από προσωπικό και διαθέτουν υποστελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράγουν μελέτες και ως εκ τούτου να αδυνατούν να υποβάλλουν έγκαιρα προτάσεις για έργα τόσο στο “Αντ. Τρίτσης” όσο και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

 Επισήμανε μάλιστα ο κ. Κουράκης ότι κακώς καθυστερεί η ΕΕΤΑΑ να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί για παροχή τεχνικής βοήθειας στους Δήμους, για την σύνταξη μελετών και την επίβλεψη των έργων.

 

Σύντομη παρουσίαση του Ταμείου Ανάκαμψης

 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε και μια πρώτη, σύντομη παρουσίαση των όσων προβλέπονται για τους ΟΤΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης και συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, προκειμένου να ενημερωθούν οι Δήμοι για το πώς θα πρέπει να κινηθούν.

 

Τέλος το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ συμφώνησαν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συσχετιστεί το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” με τον “Φιλόδημο 1” ενώ τονίστηκε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει καμία τροποποίηση στο πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” εάν δεν προηγηθεί σχετική συνεννόηση και συνεργασία της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ΟΤΑ και τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............