Το Πάσχα Του Παρελθόντος Στο Χωριό Σπήλι Του Νομού Ρεθύμνης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

29 Απριλίου 2021

Το Πάσχα Του Παρελθόντος Στο Χωριό Σπήλι Του Νομού Ρεθύμνης

 Z2


Η θρησκευτική ευλάβεια που περιβάλει τους Σπηλιανούς διαφαίνεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες κατά την διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα συμμετοχή τους καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στον εκκλησιασμό είναι καθολική με αποκορύφωμα την Μεγάλη Πέμπτη οπού σύσσωμο το χωριό παρακολουθεί το μυστήριο της σταύρωσης του Κυρίου.
Z1

Από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής δεκάδες χωριανοί που έχουν ήδη μαζέψει άνθη από τους παρακείμενους αγρούς συμμετέχουν στον στολισμό του επιταφίου , του οποίου η περιφορά γίνεται το ίδιο βράδυ μέσα από τα γραφικά σοκάκια του χωριού μας υποβασταζόμενος εναλλάξ από όλους τους συντοπίτες ,αλλά και επισκέπτες μας .
A1

A2

A4
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου άπαντες οι χωριανοί παρακολουθούν την ξεχωριστή ακολουθία της θείας Ανάστασης κατά την οποία ο Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων μετά του ιερού κλήρου εξέρχονται της εκκλησίας και αναγγέλλουν την θεία ανάσταση στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τα τρεχούμενα νερά της κεφαλοβρύσης και μέσα σε δεκάδες βεγγαλικά που κάνουν την νύχτα σαν ημέρα.
ZZ4
Z5
Μετά την ανάσταση όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν το κάψιμο του Ιούδα τον λεγόμενο «φανό» που γίνεται στο πάνω χώρι έξω από της εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η νεολαία του χωριού συλλέγει από παντού ξύλα για να φτιάξει την βάση πάνω στην οποία θα καεί το σώμα του Ιούδα, προσπαθώντας να συλλέξει όσο πιο πολλά μπορεί σε έναν άτυπο διαγωνισμό με τα γύρω χωριά ποιος θα ανάψει τον μεγαλύτερο «φανό».Κατά την διάρκεια του «φανού» δημιουργείται ένα μικρό γλέντι με άφθονο φαγητό που ψήνεται πάνω στα κάρβουνα της φωτιάς , κρασί αλλά και μουσικά με παραδοσιακή Κρητική λύρα που παίζουν καλλιτέχνες του χωριού μας και διαρκεί έως το πρωί καλημερίζοντας την ανατολή του ήλιου από την Βίγλα του χωριού.
Z3
Την Κυριακή του Πάσχα μια μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας μετά την πρωινή ακολουθία στην εκκλησία παντού μες στο χωριό θα διακρίνεις τον παραδοσιακό οβελία να γυρίζει και από παντού θα ακούσεις μια πρόσκληση , σε χωριανούς ή σε επισκέπτες , να συμμετάσχεις και εσύ στο υπαίθριο γλέντι που γίνεται σε κάθε γωνία του χωριού.
Το χωριό μας γιορτάζει την μεγάλη θεία εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου και σας προσκαλεί ολόψυχα να συμμετάσχετε μαζί μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............