Η Γιάτραινα - Του Αριστοφάνη Χουρδάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Απριλίου 2021

Η Γιάτραινα - Του Αριστοφάνη Χουρδάκη

 Ότι κι είχε πατήσει τα είκοσι χρόνια ένα βοσκάκι, όταν είδε στ΄ ασκέλια του ένα πρήξιμο. Κι άλλη φορά το ΄χε δει , μα ξεπρίσκουντανε ογλήγορα. Αυτή τη φορά όμως εκακόβαλε, γιατί δεν έλεγε να ξεπρηστεί. Και παίρνει ένα αρνί και δυο τυριά και πάει στη Χώρα στο γιατρό.

- Γιατρέ, κάμε εκειέ πράμα, γιατί δε θωρείς?
- Πονείς μωρέ? Του λέει.
-Δεν πονώ, μα ξάνοιξε που θα σκιστεί το παντελόνι.

Ο γιατρός πες επειδή του φάνηκε παράξενο, πες επειδή του άρεξαν τα δώρα, που του κρατούσε, του παράγγειλε να ξαναπάει, άμα ξαναρρωστήσει. Και το βοσκάκι επήγε και δεύτερη και Τρίτη φορά και ο γιατρός του έκανε πάντα την ίδια θεραπεία.
Είδε ο γιατρός την κατάστασή του, του ξεκομπώνει το παντελόνι, του βάνει την μπιστόλα σ΄ ένα τρίχινο ντρουβά μέσα και του παίζει από πάνω μια δυνατή μ΄ένα ξύλινο κόπανο. Και σύρνει μια μουγκρά. Επόνεσε βέβαια το κοπέλι, αλλά το πρήξιμο εξάρωσε, εμίκρανε και εχάθηκε.

- Να μη φύγεις, του λέει η γυναίκα. Εμένα μου αρμήνεψε ο άντρας μου είντα θα σου κάμω.Και κάνει το ίδιο.

10002889_10200933360616489_355117509_n
Μια μέρα το ξεπαράλησε τση γυναίκας του, πως πάει ένα βοσκάκι στο ιατρείο, που έχει ένα πρήξιμο στ΄ ασκέλια και είναι δυο πιθαμές στο μάκρος. Και είναι αξέβγαρτο το κακορίζικο και δεν κατέχει είντα ΄ναι και θαρρεί πως είναι αρρώστια.

Την άλλη φορά που πήγε πάλι το βοσκάκι , έλειπε ο γιατρός σε επίσκεψηκι εβρήκε του γιατρού τη γυναίκα. Κι εσηκώθηκε να φύγει.
-Εμένα μου την ήκαμε η γυναίκα σου.
Η θεοκατάρατη εζήλεψε τα πλούτη του κοπελιού , και δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία. Γιατί του γιατρού το εργαλείο ήτανε μικιό -μικιό. Τονε βάνει λοιπόν στην κρεβατοκάμερα και του δείχνει πιο κάτω από τον αφαλό την τρύπα και του λέει: «Επαέ τον έχω εγώ τον τρίχινο ντρουβά, μόνο βάλε τηνε εκειά μέσα».

Εκαλοπέρασε ο αρρωστάρης, εκαλοπέρασε και η γιάτραινα, γιατί το πρήξιμο χάθηκε χωρίς να πονέσει, και το βοσκάκι έφυγε ευχαριστημένο.
Στο δρόμο του πάντηξε ο γιατρός.
-Γιάγειρε να πα σου κάμω τη θεραπεία.
-Ντα κατέχει, μωρέ , αυτή?

-Η γιάτραινα ήπρεπε να ΄ναι ο γιατρός , όι εσύ!
Πηγή: Τα ξετσίπωτα της Κρήτης . Αριστοφάνη Χουρδάκη Ηράκλειο 2013, σελ.29
-Ε, τον κερατά κι εγκάστρωσέ μου τη γυναίκα!!...

Δημήτριος Αντ. Σκαράκης. Αφράτα - καταγραφή 21/1/1980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............