Σας Προτείνουμε Αγιογαληνιώτικη Κακαβιά - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Φεβρουαρίου 2021

Σας Προτείνουμε Αγιογαληνιώτικη Κακαβιά

 EllinikiKouzina-kakavia-202x291


Υλικα : 
½ κιλό ψάρι κατάλληλο για βραστό κομμένο σε μερίδες
1 ½ κιλό πατατούλες κομμένες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού
1 ποτήρι νερού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκι
Αλάτι 

Έκτελεση 
Η θαυμάσια αυτή συνταγή προέρχεται από ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κρήτης, την Αγία Γαλήνη, (τουλάχιστον ήτανε ένα από τα ομορφότερα, βλέπετε ο τουρισμός αλλάζει μέχρι και την ομορφιά). Η γιαγιά μου η Ροδάνθη λοιπόν, όταν πηγαίναμε το καλοκαίρι, μας έφτιαχνε πότε –πότε, (όταν οι βάρκες έβγαζαν φρέσκο ψάρι) την κακαβιά, μια ψαρόσουπα δηλαδή όχι σαν τις συνηθισμένες, λίγο διαφορετική. Το ιδανικό ψάρι για αυτή τη σούπα είναι οι σκορπίνες. Που να βρεθούνε όμως στις μέρες μας και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα οποιοδήποτε ψάρι που κάνει για βραστό. 
Παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και απλώνετε στον πάτο της μια στρώση πατάτες, Από πάνω τους μια στρώση ψάρι και πάλι από πάνω πατάτες, Βάζετε το κρεμμυδάκι σε μια ακρούλα.
Αδειάζετε μέσα το ποτήρι με το λάδι και το άλλο με το λεμόνι. Αν τα υγρά δεν σκεπάσουν τα υλικά προσθέστε λίγο νερό. Κανονικά στην αυθεντική συνταγή επαναλαμβάνεις τη δόση χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά, εσείς όμως αποφύγετέ το γιατί μάλλον δεν θα είστε συνηθισμένοι σε τόσο έντονες γεύσεις.
Ανάψτε τη φωτιά. Πάνω στη τελευταία στρώση βάλτε ένα πιάτο να μην κουνάνε τα υλικά όταν πάρουν βράση. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά για αρκετή ώρα. Το λεμόνι με το λάδι θα μετατραπούν σ’ ένα θαυμάσιο γαλάκτωμα και η σούπα θα γίνει κάτασπρη.
    
Σερβίρετε στα πιάτα ζωμό, ψάρι και πατατούλες.  




ΠΗΓΗ: http://www.rethymnoguide.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............